Kopierede/fra hoften

Den ustabile verdenssituation i øjeblikket minder om tiden før Anden Verdenskrig, og det skyldes frem for alt et svækket USA, mener den kendte historiker Niall Ferguson, der lægger ansvaret for situationen i Mellemøsten. om USA’s præsident Joe Biden.

I et interview med La Repubblicas London-korrespondent Antonello Guerrera siger den britiske historieprofessor ved Harvard også, at han frygter endnu et Holocaust.

La Repubblica: Lagde du mærke til jagten på jøder i Dagestan? Og Davidsstjernerne på franske jøders huse?

Niall Ferguson: Pogromerne er tilbage i mange former. Hvad Hamas gjorde den 7. oktober var en pogrom. Desværre overrasker det mig ikke, at antisemitismen har fået et stærkt comeback, i mange afskygninger. Dagestan er trods alt en islamistisk og til tider antisemitisk russisk republik, hvor muslimerne er i flertal. Men også i andre dele af verden forener antisemitisk islamisme elementer fra den ekstreme venstrefløj og den ekstreme højrefløj. Som historiker ser jeg nu alle symptomerne på det 20. århundredes patologier. Blandt disse er tilbagevenden af ​​ekstreme ideologier, såsom antisemitisme, som var den mest dødelige, fordi den førte til Holocaust.

Ferguson er bekymret over volden fra israelske bosættere, men minder om, at Holocaust også kunne ske, fordi jøderne tidligere konstant befandt sig i antisemitisme.

Det er ikke givet, at Abraham-aftalerne er ved at dø, mener han:

Saudi-Arabien og Emiraterne har stadig en stærk interesse i at normalisere forholdet til Israel, også fordi de ved, at olien ikke vil vare evigt, og at den eneste teknologiske supermagt i Mellemøsten er den jødiske stat.
Saudi-Arabien vil også marginalisere Iran, som er den største trussel mod freden, fortsætter Ferguson.

Og det på trods af, at Iran er svagere end tidligere. Men Joe Biden og hans administration har begået mange fejl.

Hvilke?

Mere afskrækkelse af Teheran er nødvendig. Hvis Biden havde fortalt iranerne, at “vi kommer til at ødelægge deres atomanlæg, hvis dine venner i Hizbollah bomber Israel”, ville Revolutionsgarden have været meget forsigtig. Men Biden og virksomheden tænker kun på at undgå enhver eskalering. Men på den måde plager de sig selv med forsoning. Ikke nok med det: Biden havde ringe tiltro til strategien bag Abraham-aftalerne. Han lettede snarere sanktionerne mod Teheran og forsøgte at genoplive Irans atomaftale, som efter min mening er en total katastrofe.
Dette var et kritisk øjeblik, mener Ferguson:

Det var en af ​​hovedårsagerne til de katastrofale begivenheder, vi har været vidne til i Mellemøsten i de seneste uger. For ikke at nævne den amerikanske fiasko i Afghanistan, som i sidste ende fik Putin til at angribe Ukraine. Jeg håber, at USA snart skifter præsident og begynder at føre en mere effektiv udenrigspolitik.
Det store strategiske billede er alt andet end opløftende, mener den berømte historiker:

Vi skal være opmærksomme på, at truslen fra Hamas og andre terrorgrupper indebærer risiko for et nyt Holocaust. Det ser vi i de antisemitiske fraser, der gentages ustraffet i de pro-palæstinensiske demonstrationer, også i vores vestlige byer – som når man hører folkemængderne råbe om Palæstina “fra floden til havet” i England.
Gaza-krigen bringer Abraham-aftalerne mellem Israel og arabiske stater i fare, mener Ferguson, der alligevel bliver chokeret, da han hører krav om våbenhvile.

Hvorfor?

For der havde allerede været en våbenhvile, som palæstinensiske jihadister brød den 7. oktober med et voldsorgie, der havde til formål at provokere Israel. På den måde skadede de processen med Abraham-aftalen, som primært er et økonomisk initiativ, udover et politisk, rettet mod at give palæstinenserne bedre muligheder og trække dem ud af spiralen af ​​ekstremisme og kamikaze. Desværre er palæstinenserne ofre for deres egne ledere.

Vi står uden tvivl over for en akse mellem Rusland, Iran, Kina og Nordkorea, som samarbejder. Der er to store krige i gang, i Ukraine og i Gaza, og en mulig tredje krig i Taiwan. Hvis Kina beslutter sig for at angribe, vil USA befinde sig på tre fronter. Fra et strategisk synspunkt er det en meget kompliceret situation. For Beijing er den mest magtfulde modstander, USA har stået over for i historien, i hvert fald fra et økonomisk synspunkt, meget mere end Sovjetunionen.
Amerikas svaghed bekymrer ham:

USA er svagere nu end ved begyndelsen af ​​den kolde krig i det 20. århundrede på grund af interne splittelser, en uholdbar budgetpolitik og et svækket industrigrundlag. I dette øjeblik, i denne anden kolde krig, som vi har været i de sidste fem år, er USA svagere.
Verden er nu lige så farlig, som den var for 90 år siden, og hvis USA ikke snart bliver stærkere, rykker 3. verdenskrig stadig tættere på, slutter Niall Ferguson.

 

 

ANNONSE