Gæsteskribent

Aldrig så snart er en akse dannet i Mellemøsten, før en ny dukker op som modvægt.

Bedst som man troede, at USA’s rolle var overtaget af Rusland, træder stormagten ind i en ny konstellation.

Det nye Mellemøstens første tegn begynder med udnævnelsen af Mohammed bin Salman til kronprins af Saudi Arabien. Det næste er hans arrestationsbølge af saudiske prinser og hans indblanding i Yemen.

Problemet for Saudi Arabien er Irans aggressive udenrigspolitik, baser i Syrien og de muligheder blandt palæstinensiske arabere (Hizbollah, Hamas og FATAH), der er opstået for Iran som følge af resultatet af den syriske borgerkrig.

Både Israel, USA og Saudi Arabien har set skriften på væggen. Derfor er det gamle trumfkort, Palæstina-Israel konflikten ikke længere brugbart. Man har tværtimod brug for at få ryddet op i baghaven, før man kan vende sig med fuld styrke mod truslen fra Iran.

ANNONSE

Derfor vil palæstinenserne og fredsprocessen blive droppet. Med USA’s anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad har palæaraberne ikke længere noget at komme efter. Sømmet bliver slået i den dag, USA flytter sin ambassade til Jerusalem.

Og hvad med ‘palæstinenserne’?
De forbliver, hvad de hele tiden har været – arabere, fire kriges efterladenskaber, politiske redskaber vendt mod den israelske stat i storpolitikkens hænder. Måske de får et område at administrere som tak for ulejligheden.

Ikke kun de mellemøstlige stater, men også USA og Vest-Europa har siden Israels oprettelse med fordel kunnet fastholde vitale interesser i området ved hjælp af palæstina-araberne. Derfor er konflikten aldrig blevet løst.

Nu er Israel imidlertid ikke længere fjenden. Iran har overtaget rollen. Moren kan gå.

Gamle myter rasler som visne blade gennem Orientens sønderskudte gader.

Nota Bene! Mohammed bin Salman / Jared Kushner – hans forhandlere er:
Jason Greenblatt, David Friedman og Dina Powell ! Tre ortodokse jøder og en koptisk kristen med ægyptiske rødder. Mage til kontroversiel samling mennesker skal man lede længe efter.

ANNONSE