Kopierede/fra hoften

To rapporter i Ynetnews.com omhandler et forværret forhold mellem Israel og Norge. Mere specifikt: Det er Israel, der føler, at Norge er et af de mest anti-israelske lande i Vesteuropa. Et interview med rabbineren i Oslo, Yoav Melchior, bekræfter, at antisemitismen ikke har været værre siden Anden Verdenskrig.

Norge har et dårligt ry i forhold til Israel, og det vil naturligvis også påvirke forholdet til jødiske samfund, og lande der har et mere positivt forhold til Israel.

Det startede med, at kong Harald efter instruks fra Udenrigsministeriet, ikke fik lov til at kondolere israelerne efter pogromen den 7. oktober.

Efterfølgende stemte Norge, som det eneste nordiske land, for en resolution i FN, som gik ind for en våbenhvile uden at nævne gidslernes situation.

Da UNRWA kom i stormvejr pga. medarbejdere, der deltog i massakrerne 7. oktober, og 12 vestlige lande trak deres støtte tilbage, valgte Espen Barth Eide at gøre det modsatte: Nu handlede det om at øge støtten.

Eide har ved flere lejligheder sammenlignet Israels bombardement af Gaza med Ruslands bombardement af Ukraine, en parallel som israelerne finder dybt uretfærdig. Israel blev angrebet. Eide forbytter kortene.

Videre mener han at islamisterne reagerer på vestlig dobbeltmoral.

I islamiske stater er der stemmer, der gerne drager sådan en parallel, men så bevæger man sig ikke længere i den vestlige kulturkreds.

Norske jurister har også været ivrige efter at få Israel retsforfulgt, og dømt for menneskerettigheds krænkelser, og selv har Eide brugt ord som “blodbad”.

I Israel så man, hvordan Eide stod ved siden af ​​kronprinsesse Mette Marit, da hun var i Kairo og mødte læger fra Norwac, der havde arbejdet inde i Gaza.

Israelerne ser, hvad de ser: Kongen fik ikke lov til at kondolere israelerne efter det værste terrorangreb på jøder siden Holocaust, medens Udenrigsministeriet bruger kronprinsessen til at udtrykke empati med palæstinenserne. Begrundelsen for, at kongen ikke måtte kondolere, var, at det var en politisk følsom konflikt. Der gælder andre regler for palæstinenserne.

ANNONSE

Eller: Der gælder særlige regler for Israel. Det er, hvad israelerne føler, ikke kun den israelske regering.

Nordmændene jager i flok. Og dækningen har haft en negativ side.

Men når Espen Barth Eide gør en to-statsløsning til svaret på krigen, er han på herrens mark.

Han er på vildspor. Ingen israeler vil belønne Hamas eller Den Palæstinensiske Myndighed med en separat stat. For det er, hvad en mulig palæstinensisk stat vil være.

Jerusalem ved, at det er nødvendigt at skabe noget helt nyt. Indtil det kan lade sig gøre, vil de beholde kontrollen.

Israel udkæmper en eksistentiel krig. At Norge har valgt at tage afstand herfra, er meget skuffende.

 

https://www.ynetnews.com/article/rk4md2d2a?fbclid=IwAR2nawoZlApWXFRJCU38PoBy8_3Ga_Mi7gt64UgVqWnCRh9dhty3pT5v0OY#autoplay

https://www.ynet.co.il/news/article/sjlcs3w3a

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag