Kommentar

“En grænse er blevet overskredet!” Sådan blev mordet på 39-årige Mikael Janicki beskrevet i Nya Wermlands-Tidningen og i Dagens Nyheter og i Svenska Dagbladet og af statsminister Ulf Kristersson og justitieminister Gunnar Strömmer og [fill in the blank].

Som om det, der skete i Skärholmen, var unikt. Men det var det ikke.

Mikael Janicki var 39 år gammel, da nogen tog sig selv i at afslutte hans liv ved at skyde ham i ansigtet – foran hans 12-årige søn. For Mikaels familie bliver livet aldrig det samme igen. Deres sorg og fortvivlelse er umulig at beskrive og forstå for de fleste af os. For dem er flere afgørende grænser blevet overskredet: grænsen mellem normalt og unormalt, mellem glæde og sorg, mellem liv og død.

Ikke på grund af en uhelbredelig sygdom eller en tragisk ulykke. Men på grund af en bevidst handling fra gerningsmandens side.

Men det traume, som familierne i øjeblikket må gennemgå, er desværre ikke enestående. Der er alt for mange mennesker, der forstår, hvordan det føles.

En grænse blev overskredet i fredags, da tre kvinder i 70’erne fik livstruende skader efter at være blevet angrebet med en kniv i Västerås.

En grænse blev overskredet tidligere samme dag, da en teenagedreng fik livstruende skader efter at være blevet angrebet med en kniv i samme by og af den samme mand, som nu er mistænkt for fire mordforsøg.

En grænse blev overskredet i oktober 2023, da 15-årige Henrik Myllykoski blev dræbt med 140 knivstik af en 16-årig bekendt.

En grænse blev overskredet i januar 2023, da otteårige Tintin blev myrdet af sin egen far, selv om hans mor signalerede, at hun var bekymret for, at der skulle ske hendes søn noget.

En grænse blev overskredet i juli 2022, da niårige Luna blev overfaldet, voldtaget og fik irreversible hjerneskader efter at være blevet kvalt med sine egne snørebånd af en 15-årig dreng fra Eritrea.

En grænse blev overskredet i marts 2022, da 54-årige Fredrik Andersson blev skudt på Delta Gym i Stockholm, mens han forsøgte at forhindre et mord. Den 16-årige morder Frunze Saghatelyan blev belønnet med svensk statsborgerskab, da han blev efterlyst for mordet.

En grænse blev overskredet i august 2020, da 12-årige Adriana blev skudt, da hun luftede familiens hund, men blev offer for et opgør mellem kriminelle bander.

En grænse blev overskredet i januar 2020, da den udmagrede krop af treårige Esmeralda ‘Lille Hjerte’ Gustafsson blev fundet skjult under hendes barneseng. Esmeralda var blevet forsømt og banket ihjel af sine biologiske forældre, efter at Kammarrätten i Jönköping – i strid med de sociale myndigheders og Kammarrättens afgørelser – havde besluttet at fjerne hende fra det familiehjem, hvor hun var vokset op.

En grænse blev overskredet i december 2019, da 57-årige Kjäll Gustafsson blev stukket ihjel, da han forsøgte at stoppe et røveri.

En grænse blev overskredet i november 2019, da 17-årige Wilma Andersson blev myrdet og parteret af sin ekskæreste Tishko Shabaz Ahmed.

En grænse blev overskredet i august 2019, da 31-årige Karolin Hakim blev skudt, mens hun holdt sin nyfødte baby.

En grænse blev overskredet i august 2019, da 18-årige Ndella Jack blev skudt i sin stue af en morder, der var ude efter en anden.
En grænse blev overskredet i april 2017, da 11-årige Ebba Åkerlund blev knust under terroristen Rakhmat Akilovs lastbil på Drottninggatan. Fire andre blev dræbt i samme angreb.
En grænse blev overskredet i august 2015, da 55-årige Carola Herlin og hendes 27-årige søn Emil Herlin blev stukket ihjel under en indkøbstur til IKEA i Västerås. Morderen, eritreiske Abraham Ukbagabir, valgte sine ofre, fordi “de så svenske ud”, og fordi han ville undgå at blive deporteret.

En grænse blev overskredet i juni 2015, da 17-årige Lisa Holm blev myrdet af den litauiske statsborger Nerijus Bileviciush, som gemte hendes lig i et klædeskab efter at have kvalt hende.

En grænse blev overskredet i juni 2015, da fireårige Luna Mandic døde, da den bil, hun og hendes far kørte i, eksploderede.

En grænse blev overskredet i december 2010, da Taimour Abdulwahab sprængte sig selv i luften i centrum af Stockholm. Han havde planlagt et islamistisk motiveret terrorangreb i forbindelse med julehandlen.

En grænse blev overskredet i september 2010, da 27-årige Elin Krantz blev myrdet af etiopiske Ephrem Tadele Yohannes, efter at han havde forsøgt at voldtage hende på vej hjem.

En grænse blev overskredet i oktober 2004, da otteårige Mohamad Ammouri og 56-årige Anna-Lena Svensson blev stukket ihjel på en gade i Linköping.

En grænse blev overskredet i januar 2002, da 26-årige Fadime Şahindal blev skudt af sin egen far.

En grænse blev overskredet i juni 1999, da 19-årige Pela Atroshi blev myrdet af sin far og to onkler under et besøg i sit hjemland.

En grænse blev overskredet i marts 1995, da 10-årige Bobby Äikiä blev tortureret til døde af sin mor og hendes partner.

En grænse blev allerede overskredet i september 1989, da Sara Vestin, som arbejdede for at forhindre racisme i Härnösand, og hendes veninde Sylvia Hoek blev myrdet af Saras eritreanske ekskæreste Samson Mahare. Måske var det den afgørende grænse, der blev overskredet – i stedet for at føre til massive protester førte mordet til den første store antiracistiske demonstration i Sverige, og Sara Vestins far Stig blev en af de ledende skikkelser i den såkaldte 5i12-bevægelse. Mordet på hans ekskæreste og hendes ven af en eritreisk flygtning var ikke en protest mod vold, men en protest mod racisme…

Ovenstående er blot et lille udsnit af det antal mord i Sverige, som er blevet betegnet som “en grænse overskredet”.

Sidste år blev 54 personer dræbt i 363 såkaldte “skyderier” i Sverige. Tallet siger måske ikke så meget i sig selv, men antallet af dødsfald er ni gange højere end i Norge, Finland og Danmark – tilsammen. Af disse 54 mennesker var et ukendt antal uskyldige tilskuere, som blev “fejlskudt”, da de var “på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt”. De spiste måske på det lokale pizzeria eller var på vej til arbejde. Eller på vej til swimmingpoolen, som i Janickis tilfælde.

ANNONSE

Mange gange er flere blevet overfaldet eller voldtaget, men har overlevet. Ifølge statistikker fra det svenske kriminalpræventive råd blev der sidste år anmeldt 86.466 tilfælde af overfald, og en ud af hundrede svenskere blev alvorligt overfaldet.

Og så har vi ikke engang nævnt bombeattentaterne, eller “sprængningerne”, som de kaldes i Sverige, som nu er så almindelige, at ingen kan vide sig sikre. I 2023 registrerede politiet 351 afværgede eller gennemførte bombeangreb, hvilket svarer til et om dagen.

Dit hjem kan blive sprængt i luften en hvilken som helst aften. Måske bor du ved siden af en fjern slægtning til en bandekriminel? Eller har banderne hyret en mindreårig sprængningsmand, som tager fejl af adressen? Pointen er, at du aldrig kan være sikker, selv ikke i din egen seng.

I mellemtiden spreder volden sig fra Sverige til nabolandene, og Norge og Danmark diskuterer tiltag for at forsøge at stoppe “svensk kriminalitet” og “svenske bander”.

Så der er vi. Efter årtier med nedskåret psykiatri, åbne grænser, godhedssignalerende kravløshed og det evige mantra om “forebyggende foranstaltninger” for “sårbare grupper”, er det her de frugter, vi høster. Mord. Skyderier. Æresdrab. Bombeangreb.

Alt sammen er resultatet af en bevidst politik. Men vores politikere og journalister har den frækhed at tale om endnu en grænseovergang?

Mit modspørgsmål er: Hvor mange grænser er der tilbage at krydse?

ANNONSE