Nyt

Den italienske grundlovsdomstol traf i går en afgørelse vedrørende Italiens nye valglov. Den væsentligste ændring i forhold til den nugældende valglov er, at det parti, der måtte opnå 40 procent af stemmerne, også er garanteret flertal i parlamentet.

Efter den italienske grundlov skal der afholdes parlamentsvalg inden februar 2018, men det er et åbent spørgsmål, hvornår når det finder sted.

I øjeblikket vil ingen af partierne kunne mønstre flertal. De to største partier: Femstjernersbevægelsen og Det demokratiske parti, har begge en vælgertilslutning på omkring 30 procent i meningsmålingerne, mens Lega Nord og Forza Italia ligger på omkring 12 procent.

Det mest sandsynlige er derfor, at også Italiens næste parlament vil føre en politik, som er nogenlunde uændret på de strategiske punkter, som har konsekvenser for omverdenen, der synes mest optaget af, om Beppe Grillos bevægelse kan bringe Italiens euro- og EU-medlemska i fare.

ANNONSE

Men man skal aldrig sige aldrig, skønt Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde gør netop dét overfor E24:

– Femstjernersbevægelsen får aldrig alene en vælgertilslutning på 40 procent, siger Borgen Gjerde.

Det er værd at huske på, at Femstjernerbevægelsen kun har eksisteret i omkring syv år som politisk parti. Ved parlamentsvalget i 2013 fik partiet ca. 25 % af stemmene, hvilket var mere end meningsmålingene havde tydet på. Siden gik tilslutningen noget ned, men de seneste to år har meningsmålingene vist en opadgående tendens fra 20 til 30 procent:

poll-italia
Italienske meningsmålinger i tiden 2013-2016, grafik: Wikimedia Commons

 

Det demokratiske parti (rød farve) har for en kort stund ligget på over 40 procent, men er nu nede på 30. Er 40 procent for det nu relativt store Grillos parti (gul farve) virkelig så utænkelig?

Vi lever i politisk turbulente tider, og Italien vil næppe forblive helt upåvirket, hvis anti-establishment-kandidaterne gør det godt ved valgene i Holland og Frankrig i år.

Det kommer desuden flere valg efter 2018, og Grillos projekt er under alle omstændigheder langsigtet. Indtil videre har han afvist alle alliancer. Han vil også «udtørre sumpen». En dag vil italienerne måske lade ham gøre det.

ANNONSE