Nyt

En nylig meningsmåling fra det italienske opinionsinstitut SWG, som blev offentliggjort i Corriere della Sera tirsdag, viser, at højrefløjsalliancen bestående af Fratelli d’Italia, Lega og Forza Italia kan opnå et klart flertal ved parlamentsvalget i Italien den 25. september.

Undersøgelsen viser denne opbakning til de seks største partier:

Fratelli d’Italia (FdI) 23,8 %
Partito Democratico (PD) 23,3 %
Lega 12,5 %
Movimento 5 stjerner (M5S) 10,4 %
Forza Italia (FI) 8,0 %
Azione +Europa 6,5 ​​%

FdI, Lega og FI har tilsammen 44,3 procents opbakning i undersøgelsen, og er dermed den klart største alliance.

Udsigterne for politisk samarbejde mellem PD og M5S synes meget ringe, og et forsøg på samarbejde mellem PD og Azione +Europa har hidtil været forgæves. Dermed risikerer PD kun at få et par eller tre små fester med.

Men hvis valgresultatet skulle blive nogenlunde det samme som målingen, hvilket virker sandsynligt set i lyset af, at der ikke har været store bevægelser i partiernes opbakning på det seneste, ville en noget bredere venstrefløjsalliance have meget små chancer for et flertal i parlamentet alligevel.

ANNONSE

Alliancen mellem FdI, Lega og FI har derimod gode chancer for at få flertal, viser en analyse af SWG-undersøgelsen foretaget af Cattaneo Instituttet. Italiens valgsystem har en blanding af enkeltmandskredse og flermandskredse, og højrefløjen vinder sandsynligvis klart flest enkeltmandskredse, så udsigterne er gode for et parlamentarisk flertal. Ifølge analysen kan højrefløjen vinde mere end 60 procent af mandater i både Deputeretkammeret og Senatet.

I betragtning af at FdI alene har større opbakning end Lega og FI tilsammen, og under den antagelse, at alliancen ikke knækker, vil FdI-leder Giorgia Meloni derfor sandsynligvis blive Italiens næste premierminister. I så fald vil Meloni – der ifølge flere meningsmålinger er den mest vellidte partileder – også være den første kvinde, der flytter ind i Chigi-paladset.

Giorgia Meloni blev født i 1977 og var med til at stifte Fratelli d’Italia i 2013, efter at partiet Popolo della Libertà (PdL), som blev grundlagt ved en fusion af Alleanza Nazionale (AN) og Forza Italia, havde splittet og opløst tidligere det samme. år. Ligesom Meloni havde flere FdI-medlemmer tilhørt AN, men FdI hentede også tidligere Kristendemokrater. FdI er socialt konservative, tilhængere af mere økonomisk nationalisme og modstandere af masseindvandring og kønsideologi.

Meloni er leder af Europa-Parlamentets partigruppe European Conservatives and Reformists (ECR), hvor det polske lov- og retfærdighedsparti (PiS) i øjeblikket har flest repræsentanter, og man kan også finde blandt andre Sverigedemokrater (SD) og spanske Vox. Før Brexit tilhørte Storbritanniens konservative parti også ECR-gruppen. ECR er ikke imod EU, men ønsker ikke, at EU bliver en føderation.

Fra 2006 til 2008 var Meloni næstformand for Deputeretkammeret i parlamentet, og fra 2008 til 2011 var hun minister i Silvio Berlusconis regering. Hun fik en slags gennembrud som nationalpolitisk skikkelse med sin kritik af passiviteten over for islamisk fundamentalisme under et talkshow på RAI 3 i 2015. FdI-lederen er ideologisk tæt på republikanerne i USA, har tidligere talt på CPAC-konferencen , og har optrådt sammen med Steve Bannon under arrangementer arrangeret af FdI.

Fremgangen for FdI er sket sideløbende med et fald for Lega, hvor Meloni har overtaget Lega-lederen Matteo Salvinis status som den ledende figur til højre. I Mario Draghis tid som premierminister har FdI været det eneste store parti, der ikke indgik i det parlamentariske grundlag for koalitionsregeringen.

ANNONSE