Tavle

Otte måneder før valget til delstatsparlamentet i Sachsen får Alternative für Deutschland (AfD) hele 37 procents opbakning i en ny meningsmåling fra opinionsinstituttet Civey, som blev offentliggjort torsdag i Sächsische Zeitung.

Det kristelige demokratiske parti CDU, som er det største i Tyskland, er næststørst i undersøgelsen med 33 procents opbakning. Men så sent som i sidste måned var AfD og CDU lige store i Sachsen, skriver Der Standard.

For koalitionspartnerne i Tysklands forbundsregering er meningsmålingen i Sachsen, der ligger helt syd i det tidligere Øst-Tyskland, en katastrofe. Både det socialdemokratiske parti SPD og det frie demokratiske parti FDP ligger under tærsklen med henholdsvis tre og én procents opbakning, mens De Grønne ligger noget højere med syv procent. Det yderste venstrefløjsparti Die Linke får otte procent i samme undersøgelse.

ANNONSE

Det er derfor svært at forestille sig noget andet regeringsalternativ end et samarbejde mellem AfD og CDU i staten.

CDU-leder Friedrich Merz har tidligere kategorisk udelukket samarbejde med AfD, men vælgerne begynder for alvor at tvivle på, om dette princip holder på længere sigt. I undersøgelsen mener 42 procent af de adspurgte, at CDU/CSU vil samarbejde med AfD på både stats- og føderalt niveau.

I efteråret kunne dette dilemma hurtigt materialisere sig i to andre østlige stater. I september er der også delstatsvalg i Thüringen og Brandenburg, hvor AfD også har føringen i meningsmålingerne.

Ifølge en meningsmåling foretaget af YouGov for Deutsche Presse-Agentur (DPA), som er det største nyhedsbureau i Tyskland, mener 53 procent af de adspurgte, at AfD vil få premierministeren i mindst én af de tre østlige stater, der er går til stemmeurnerne. Blandt de adspurgte i det tidligere Øst-Tyskland er den tilsvarende andel 58 pct.

En indikation af den politiske stemning i Tyskland vil allerede være tilgængelig i juni, ikke kun på grund af valget til EU-parlamentet, men også fordi der vil være lokalvalg i alle østlige stater undtagen Berlin i samme måned.

Det næste valg til Forbundsdagen i Tyskland forventes at finde sted i efteråret 2025, medmindre Scholz-regeringen kollapser inden da.

I Østrig er der til gengæld parlamentsvalg i 2024, og Frihedspartiet (FPÖ) har længe ligget højt over de øvrige partier i meningsmålingerne, hvilket skulle tyde på, at scenen er sat for en ny regering med folkets parti ÖVP, efter at den samme koalition gik i opløsning i 2019 på grund af den såkaldte Ibiza-affære, som var ødelæggende for den daværende FPÖ-leder Heinz-Christian Straches omdømme.

 

Køb Susanne Wiesingers bog «Kulturkamp i klasserrommet»! Du kan også købe den, der ebok.

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden