Nyt

Palazzo Chigi i Rom er statsministerkontor og hovedsæde for Italiens regering.

Knapt tre uger før parlamentsvalget i Italien viser to meningsmålinger, udført efter skudepisoden i Macerata, delvist lovende resultater for alliancen på centrum-højresiden. Frontfigurerne i alliancen er Silvio Berlusconi (Forza Italia), Matteo Salvini (Lega Nord) og Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) – dog uden at nogen af disse er sandsynlige statsministerkandidater.

I den ene meningsmåling, som er offentliggjort i La Stampa er resultaterne for de største blokke sådan her:

Centrum/højre: 36,5 %
Centrum/venstre: 29,8 %
Femstjernebevægelsen: 27,0 %

Ud fra disse tal kan der ikke udledes nogen virkning af Macerata på vælgerne, og dersom noget i nærheden af dette bliver valgresultat, ender Italien op med et parlament som sandsynligvis ikke bliver regeringsdueligt.

Den anden meningsmåling er offentliggjort af TGCOM24, som tilhører det Berlusconi-ejede Mediaset, og ifølge denne er højresiden på nippet til et regeringsdueligt flertal på 40 %:

Centrum-højre: 39,3 %
Femstjernebevægelsen: 28,0 %
Centrum-venstre: 25,7 %

Med tanke på ejerforholdet skal man nok tage denne måling med et gran salt, men dersom den er på sporet, betyder det at centrum-højrealliancen ikke er længere fra at vinde regeringsmagten end at det kan lade sig gøre, samt at en lille fremgang for Lega Nord kan tilskrives det som skete i Macerata.

ANNONSE

Om det derimod er La Stampas måling som er rigtigst, behøver højresiden fortsat mere end en halv million stemmer for at kunne indtage Palazzo Chigi. I fravær af uventede bevægelser i vælgermassen, er det ikke særligt realistisk.

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

 

ANNONSE