Nyt

Politiet i den tyske delstat Niedersachsen har i januar efterforsket en række sager hvor ca. 300 asylsøgere, de fleste fra Sudan, til sammen skal have svindlet sig til millionbeløb i sociale ydelser ved at optræde med flere forskellige identiteter.

Norddeutscher Rundfunk (NDR), som bragte sagen første gang ved årsskiftet, oplyser nu, at udlændingemyndighederne i delstaten, som har haft ansvaret for udbetaling af sociale ydelser, anklages for at have forsøgt at dække over svindelen. Ansatte der har gjort opmærksom på mistænkelige forhold, skal således være blevet bedt om at se den anden vej.

Die Welt skriver:

NDR-programmet Hallo Niedersachsen berettede om en kvindelig ansat, som i et år havde arbejdet som vikar i delstatens udlændingemyndighed. Hun og en kollega skulle have lagt mærke til tricket, som blev brugt af asylsøgere fra Sudan. De skulle have registreret sig flere ganger med forskellige navne i forskellige byer for at svindle sig til flere penge.

Ifølge NDR fremlagde den kvindelige medarbejder flere sagsmapper, hvor samme person kunne ses på forskellige billeder. Da hun viste materialet til en overordnet, skulle vedkommende have bedt hende om at lægge sagsmapperne tilbage i kælderen. En anden midlertidigt ansat i udlændingemyndigheden fortalte til Braunschweiger Zeitung, at ledelsen ikke ville foretage sig yderligere med de fremlagte beviser på socialbedrageriet. De ansatte skal også have fået at vide, at det ikke var deres opgave at lave undersøgelser om socialbedrageri.

nadia-n
Stillbilde: NDR

 

Kvinden – der er stået frem på NDR som Nadia N. – så ingen anden udvej end selv at gå til politiet, som nu har sat en special-kommission på sagen. Hun kunne ikke leve med tingenes tilstand, som holdt hende vågen om natten.

ANNONSE

Da efterforskerne bad udlændingemyndigheden om at udlevere sagsmapperne, stødte de i begyndelsen på vanskeligheder, siger politiets talsmand Joachim Grande: «Det var først efter der blev udstedt et påbud, at vi fik dokumenterne udleveret.»

Samtidig havde Indenrigsdepartementet i Niedersachsen bekendtgjort, at en tilbundsgående undersøgelse af anklagerne om socialbedrageri havde højeste prioritet.

Sagen får nu både et politisk og et retslig efterspil. CDUs gruppe i delstatsparlamentet har bedt indenrigsminister Boris Pistorius (SPD) om hurtigt at bringe klarhed over sagen. FDSs gruppe forlanger også svar fra delstatsregeringen. Desuden har skatteyderforeningen anmeldt udlændingemyndigheden til politiet for svig og modarbejdelse af retsstaten.

Det er skandaløst at udlændingemyndigheden uden nogen rimelig grund har ønsket at forhindre efterforskningen af lovbrud, udtaler organisationen.

Hele historien rejser spørgsmål om korruption i forvaltningen. Hvad handler sagen mest om?

Det er let at forestille sig, at denne sag er et klassisk tilfælde af en syg kultur i en offentlig myndighed, hvor de overordnede ønsker at leve så komfortabelt som muligt uden kritik, der kan spolere idyllen, og  som hellere ser gennem fingre med kriminalitet og andre kritisable forhold – bare de slipper for selv at blive kikket i kortene. Fastansatte medarbejdere tier med deres viden af hensyn til deres karriere, mens midlertidigt ansatte lettere kan råbe vagt i gevær.

Eller er der måske i stedet tale om en lige så syg kultur, hvor korrupte enkeltpersoner ønsker at lægge låg på sagerne af ideologiske grunde eller i solidaritet med svindlerne?

I Norge blev en kvindelig politibetjent med pakistansk baggrund for nogle år siden suspenderet fra udlændingeenheden efter mistanke om asylsvindel. Det er ikke vanskeligt at forestille sig, at Tyskland kan have stiftet bekendtskab med et lignende fænomen.

Stikordet er “utro tjenere”.

Troskab, ikke mindst over for sit eget land, er ikke blandt de mest moderigtige dyder. Det hjælper ikke at importere mennesker fra korrupte kulturer, hvor troskab aldrig rækker ud over egen klan, lige så lidt som det er befordrende at give fremmede det indtryk, at der ikke er noget særligt værdifuldt ved ens eget land.

Nadia N. er gått mod strømmen, selv om det tydeligvis har haft omkostninger for hende.

 

Die Welt – NDR

ANNONSE

2 svar til “Besked til medarbejder i tysk udlændingemyndighed, der opdagede, at asylsøgere bedrev socialbedrageri for millioner: Det skal du ikke blande dig i”

  1. KnudMadsen siger:

    Jeg tør godt vædde på, at noget tilsvarende foregår her i landet, hvor ansatte lukker øjnene i bekvemmelighed. De sataner er specialister i at finde smuthuller, så de kan svindle og bedrage os i stor stil. De har jo ikke meget andet at bruge tiden på, end at studere sociallovene, som de trods manglende sprogfærdigheder så udmærket kan forstå.

  2. maria johannesen siger:

    TAK til alle der afslører udlændinge, der snyder, bedrager og begår kriminalitet! Lad jer IKKE kue af mennesker ansat i vore egne korrupte sytemer!