Nyt

Fransk politi starter en større operation mod narkobander i Marseille. Dette er rapporteret af France 24 og RFI.

Marseille, i det sydlige Frankrig, er landets næststørste by, og stærkt påvirket af arabisk og afrikansk migration.

Den franske præsident Emmanuel Macron mødte borgerne under et besøg den 19. marts. Præsidenten lovede en “hidtil uset operation” mod narkohandel i den sydlige havneby.

Marseille er denne sommer vært for nogle olympiske begivenheder, i forbindelse med sommer-OL i Paris 2024. Byen har længe været plaget af dødelig bandekriminalitet og store sociale problemer.

Marseille har været særligt hårdt ramt i bandekrige, om kontrol med den lukrative narkohandel. 49 mennesker blev dræbt, og 123 mennesker såret, i narkorelateret vold i 2023. Fire af de døde blev fanget i krydsilden af ​​pistolskud.

Som en del af aktionen, vil omkring 4.000 politibetjente blive mobiliseret i Marseille, og de omkringliggende områder, de næste tre uger. Omkring 900 politibetjente  var i mandags, udstationeret i byen, for at starte en operation, som resulterede i 98 anholdelser på to dage, med 71 personer varetægtsfængslet, og fire våben beslaglagt.

France 24 skriver, at Macron besøgte distrikter, der har en stor muslimsk befolkning. Han fandt ud af, at spørgsmål omkring krigene i Gaza og Ukraine, dukkede op, lige så ofte, som spørgsmål omkring narko. Nogle indbyggere opfordrede Frankrig til at gøre mere for palæstinenserne.

ANNONSE

“Vi har givet alle nødvendige midler til Ukraine for at forsvare dets rettigheder. Hvad gør vi i dag for Palæstina, hr. Macron?” spurgte Ahmed Said.

En kvinde fortalte grædende til præsidenten, at hun ikke kunne sove på grund af de palæstinensiske børns skæbne i Gaza. Macron svarede: “Jeg deler din nød, og jeg har hørt det.” Han sagde, at omfanget af Israels militære operationer i Gaza var blevet “uacceptabelt”.

Præsident Macron advarede alligevel om, at konflikten i Mellemøsten “ikke burde give anledning til noget had i Frankrig” .

Han fik også at vide, at det ikke ville gøre en ende på byens problemer, at sende forstærkninger til politiet i Marseille. “At sende dem hertil, vil ikke gøre nogen forskel,” sagde en ungdom til præsidenten.

En leder, af en af banderne i Marseille, blev arresteret i Marokko tidligere på måneden.

Volden er aftaget lidt de seneste uger, men kan til enhver tid bryde ud igen, siger anklager i Marseille, Nicolas Bessone.

“Narkoforbrydelser i Marseille er en slags koldbrand, der skader det sociale liv”, fastslog Marseilles dommer, Olivier Leurent, tidligere i marts.

ANNONSE