Tavle

Der er fornyet bekymring over det høje voldsniveau i franske skoler, efter at to unge teenagere blev ofre for angreb, hvoraf det ene var dødeligt. Det rapporterer BBC.

En 15-årig dreng ved navn Shamseddin døde på hospitalet i fredags. Han blev gennembanket af en gruppe unge i nærheden af sin skole i Viry-Chatillon, en forstad syd for Paris.

“Denne ekstreme vold er ved at blive hverdagskost,” kommenterer byens borgmester Jean-Marie Vilain. Vilain fortæller, at drengen var på vej hjem efter en musiktime omkring kl. 16.30 torsdag, da han blev angrebet af flere unge. Ifølge vidner blev han slået og sparket af angriberne, som var iført elefanthuer.

Offeret blev bragt til Necker-hospitalet, et af de bedste børnehospitaler i Paris, men lægerne kunne ikke redde hans liv. En 17-årig teenager er blevet anholdt i sagen. Politiet leder stadig efter andre gerningsmænd.

ANNONSE

Angrebene har givet yderligere næring til bekymringerne om vold i skolerne på baggrund af bandekriminalitet, cybermobning og pres for at følge islamiske regler, påpeger BBC.

I sidste uge trak rektor på en skole i Paris sig tilbage. Han frygtede for sit liv, efter at have modtaget dødstrusler, for at have bedt en pige om at fjerne sin hovedbeklædning, i overensstemmelse med fransk lov.

I samme uge måtte flere franske skoler lukke på grund af falske bombetrusler fra folk, der hævdede at være islamister.

I de senere år er to franske lærere blevet dræbt af militante muslimer. Samuel Paty blev halshugget på åben gade i en forstad til Paris i 2020, mens Dominique Bernard blev dræbt på sin skole i Arras i oktober sidste år.

Fredag sagde den franske præsident Emmanuel Macron, at de franske skoler skal “beskyttes” mod “uhæmmet vold blandt vores teenagere, og nogle gange blandt stadig flere, endnu yngre mennesker”.

Marine Le Pen fra partiet Rassemblement national reagerede på de to angreb ved at sige: “Hvornår vil regeringen endelig sætte sig op og tage et fuldt standpunkt mod den brutalitet, der æder sig ind på vores samfund?”

Jean-Marie Vilain, borgmester i Viry-Chatillon, var i tårer, da han talte med journalister om Shamseddins død, som – sagde han – efterlod en mor og en lillesøster med deres liv i ruiner. “Vi er nødt til at lære vores børn, at der findes godt og ondt. Og når man gør noget forkert, bliver man straffet. Og måske skal vi lære at straffe igen,” siger han.

Frankrig vil nu oprette en mobil sikkerhedsstyrke til skoler, der “oplever vanskeligheder”. Undervisningsminister Nicole Belloubet hævder, at den nye styrke vil berolige lærerne og øge sikkerheden.

ANNONSE

Mest læst

Bidens store bagslag