Nyt

Deutscher Journalisten-Verbands (DJV) leder Mika Beuster. Foto: djv.de

Hvis den tyske indenrigssikkerhedstjeneste Verfassungsschutz ender med at konkludere, at AfD er ekstremistisk, som lækager til Süddeutsche Zeitung angiver, kan ikke journalister længere omtale partiet som andre partier, meddeler det tyske journalistforbund.

Det står i en pressemeddelelse tirsdag, at Deutscher Journalisten-Verband (DJV) opfordrer til at justere retningslinjerne i medieindberetninger om det parti, der er næststørst i meningsmålingerne i Tyskland – omtalt i meddelelsen som “det såkaldte Alternativ for Tyskland”.

DJV-leder Mika Beuster, der således taler om en tænkt fremtidig konklusion fra sikkerhedstjenesten, slår til lyd for advarsler i stil med dem, der findes på cigaretpakker:

“Hvis dette bliver Verfassungsschutzs officielle holdning, kan vi journalister ikke længere beskrive AfD som et parti blandt flere”, siger DJV-leder Mika Beuster. Rapporteringen skal derimod løbende pege på dette partis ekstremistiske intentioner, mener Beuster: “Dette skal fremstå i vores artikler som en advarsel, der ikke kan ignoreres, som på cigaretpakker.”

Beuster mener, at den forventede konklusion fra myndighederne må føre til en stærkere politibeskyttelse af journalister, der rapporterer fra begivenheder i regi af AfD, der efter DJV-lederens opfattelse har haft en journalistfjendtlig holdning lige siden partiet blev grundlagt.

ANNONSE

I en kommentar til anbefalingerne fra det tyske journalistforbund – som ikke er gengivet i de tyske medier, men kun vises på presseportal.de fordi den er offentliggjort på AfD’s egne hjemmesider – kommenterer partilederen Alice Weidel, at DJV er endt med at sætte sig på regeringens linje, og at det ikke er mediernes opgave.

AfD-lederen afviser, at partiet nogensinde har været farligt, som en absurd påstand, der ikke har noget med virkeligheden at gøre, og at DJV’s opfordring skaber et falsk indtryk af, at journalister hidtil har behandlet partiet normalt.

Tysklands journalistforening opfordrer til at advare mod AfD. Journalistforbundet gør sig selv til en håndlanger for en regering, der har svigtet på alle områder og knap har folkelig opbakning længere, i stedet for at optræde kritisk mod den samme regering, som indsætter en indenlandsk efterretningstjeneste mod oppositionen, siger Weidel.

Medierne bør følge regeringen efter i sømmene og ikke gøre sig til talspersoner for dens synspunkter, skriver chefreporter Anna Schneider i en kommentar til sagen på Die Welt.

AfD sætter journalistforeningens pressemeddelelse i sammenhæng med en kendelse fra en statsdomstol (Landgericht) i Hamborg, som har beordret mediet Correctiv – et tysk svar på Tjekdet.dk – at fjerne tre sætninger i en rapport om påstået hemmelig planlægning af massedeportationer under et møde i Potsdam i november, hvor AfD- og CDU-repræsentanter mødte blandt andre Martin Sellner, kendt fra den østrigske identitetsbevægelse.

Men Correctiv havde ikke gjort arbejdet med at begrunde det opsigtsvækkende indlæg på en troværdig måde, fastslår retten. Medierne argumenterede forgæves for, at der ikke var nogen anden fortolkning af ting, der rent faktisk blev sagt om frakendelser af statsborgerskab.

Det var Correctivs rapport om angiveligt planlagte deportationer af millioner af ikke-assimilerede immigranter, der var baggrunden for de landsdækkende massedemonstrationer mod AfD, skriver Die Welt, hvoraf det fremgår, at Correctiv nu erkender, at AfD ikke planlagde en ny “Wannsee-konference” – en ord, der refererer til det tyske naziregimes planlægning af Holocaust i 1942.

DJVs pressemeddelelse gentager en udtalelse fra lederen af ​​kringkastingsrådet og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, som i en evaluering af dækningen af ​​den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016 sagde, at NRKs behandling af Trump skulle ikke være neutral, og begrundede det med, at Trump var en farlig psykopat, som var uegnet til at lede USA.

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag