Nyt

En voldsgjeng bestående af omkring 20 personer fra forskellige muslimske lande, der for tre uger siden angreb en diskotek i Görlitz i Sachsen, har ændret stemningen i byen helt øst i Tyskland, rapporterer tyske medier.

Det var ved halvfire-tiden natten til lørdag den 8. juli, at en gruppe syrere, tyrkere, libanesere og irakere angreb gæsterne på lokalet L2 Club Görlitz, hvor der var en skoleafslutningsfest i gang. Inden gruppen blev fysisk voldelig, havde de verbalt forulempet festdeltagerne. En video fra stedet, som blev delt på sociale medier, blev senere offentliggjort i tyske aviser.

Die Welt rapporterede, at der blev kastet flasker, og at knust glas blev brugt som angrebsvåben. Politiet rykkede ud, og det blev senere rapporteret om mindst otte sårede, tre overfaldsmænd og fem af de angrebne.

ANNONSE

Tolv personer, som mistænkes for at have været med i voldsgjengen bestående af mænd i alderen 19-35 år, blev sporet op og efterforsket. Næste lørdag kunne Focus meddele, at tre syrere på 19, 21 og 34 år var blevet anholdt, mens to tyrkere, der var blevet pågrebet, blev løsladt.

I deres artikel den 15. juli skrev det tyske nyhedsmagasin, at der spredte sig en ubehagelig stemning i byen, og at forståelsen for flygtninge og migranter ifølge tidligere SPD-politiker Peter Wirth var ved at blive erstattet af “blank, uforbeholden had”.

Tidligere var det AfD-vælgere, der måtte være forsigtige med, hvad de sagde til andre, men nu er det omvendt, beklager Wirth. Han hævder, at dette er sket på grund af manglende integration, men lægger også skylden for stemningsskiftet på voldsgjengen, som med det, han kalder et chokerende brutalt angreb, har ødelagt den “positive grundstemning” i byen, som han opfattede den som.

Utsikt til Peterskirche i Görlitz. Foto: User: Goerlitz­information / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

 

AfD er det største parti i Görlitz med 31 procent af stemmerne ved lokalvalget i 2019, og det var kun en alliance mellem CDU og rødgrønne partier, der forhindrede, at AfD fik borgmesterposten. Mandagen efter angrebet havde omkring 1000 mennesker demonstreret i protest mod voldsepisoden i byen på grænsen til Polen og ikke langt fra Tjekkiet med knap 60.000 indbyggere. Ifølge tyske medier havde nazister blandet sig med helt almindelige mennesker under demonstrationen.

Denne lørdag bekræfter også Die Welt, at stemningen i byen blev ændret den voldsnat for tre uger siden.

Hverdagslivet i Görlitz ser ud til at have ændret sig siden da. Det er blevet stille i byen. De offentlige pladser er næsten mennesketomme efter klokken 22. Der er kun få mennesker, der lufter deres hunde eller sidder på de små restauranter.

Før det, der skete på L2, var alt anderledes. “Selv i weekenden er der dødt her nu,” siger en hotelansat. En tjener på en lille restaurant i gaden, der normalt var fuld af liv, klager over, at der er færre kunder, siden den nat.

AfDs borgmesterkandidat ved lokalvalget i 2019, Sebastian Wippel, talte under demonstrationen mandagen efter voldsnatten. Henvendt til migranterne og til applaus fra publikum sagde han: “I var gæster. I har spildt jeres opholdstilladelse!”

Görlitz’ borgmester, Octavian Ursu (CDU), siger i en kommentar til begivenhederne i byen, at lovbrydere ikke har nogen plads der. Han ønsker heller ikke flere asylansøgere til Görlitz, da andelen af udlændinge allerede er 15 procent.

Ursu er også bekymret for den høje opbakning til AfD. CDU-leder Friedrich Merz sagde for nylig, at det er uundgåeligt, at der vil opstå lokalt samarbejde mellem CDU og AfD. Efter en shitstorm trak han sin udtalelse tilbage dagen efter.

På meningsmålingerne kæmper AfD og SPD i øjeblikket om pladsen som Tysklands næststørste parti. I den del, der engang udgjorde Østtyskland, har AfD længe været klart størst.

ANNONSE