Nyt

 

Det tyske oppositionsparti Alternative für Deutschland (AfD) kundgjorde fredag, at det har indklaget statsminister Angela Merkel for Tysklands forfatningsdomstol på grund af hendes egenrådige beslutning om at åbne landets grænser for den voldsomme migrantstrøm i 2015, melder en række tyske medier.

AfD fastholder, at det var lovstridigt af statsministeren at foretage en sådan ændring i en så vigtig sag, som landets indvandringspolitik, uden at parlamentet havde været involveret, skriver den tyske internationale tv-station Deutsche Welle. Hun indførte dermed i praksis sin egen lov.

On August 25, Germany decided to suspend the Dublin Regulation for refugees from Syria, which meant that refugees from that country no longer had to be sent back to the first EU country that they entered. 

Merkel announced at the time that there should be «no legal limit to refugee numbers.» Critics have said this made Germany a preferred destination for many migrants entering the European Union via the Balkan and Mediterranean routes.

The AfD said it was filing the lawsuit to expose the «tyranny of the unjust.»

Inspirationen til udtrykket «urettens tyranni» har AfD hentet fra Tysklands nuværende indenrigsminister Horst Seehofer (CSU), som i februar 2016, mens han var delstaten Bayerns statsminister, omtalte Merkels beslutning om at lade flygtninge komme uhindret til landet som et «Herrschaft des Unrechts». 

ANNONSE

På den tid var Seehofer da heller ikke fremmed for tanken om at delstatsregeringen i Bayern kunne indklage regeringen for forfatningsdomstolen. AfD er med andre ord gået til handling hvor Seehofer begrænser sig til tomme ord, noget AfD næppe vil undlade at minde om før delstatsvalget i Bayern den 14. oktober. I en kommentar til Seehofers udspil ved nytåret 2016 fremførte en tidligere præsident ved forfatningsdomstolen i delstaten Nordrhein-Westfalen, at Merkels egenmægtighed efter hans opfattelse var grundlovsstridig.

Forfatningsdomstolen, som ligger i Karlsruhe, afgør selv om den vil behandle sagen, og udfaldet af afgørelsen er ikke givet på forhånd. Det er let at tænke sig at der vil blive trukket i alle tråde for at prøve at afvise klagen på et formalistisk grundlag.

Dersom klagen fører til noget, vil det «forandre verden», siger AfDs justitspolitiske talsmand Stephan Brandner, som tilføjer at Merkel i så fald vil være borte på «nul komma fem».

AfD er ikke det eneste parti som vil gå håndteringen af migrantkrisen nærmere efter i sømmene. Det fridemokratiske parti FDP tager nu til orde for at der skal nedsættes en undersøgelseskommission, som skal undersøge regeringens flygtningepolitik siden 2014, skriver Die Welt.

Kamplysten hos AfD kom ellers til udtryk i budgetdebatten i Forbundsdagen onsdag, da partileder Alice Weidel i en tale grillede styringen af landet, som efter hendes opfattelse er i hænderne på idioter:

«Burkaer, hijabpiger, voldsmænd på offentlige ydelser og andre døgenigter kommer ikke til at sikre vores velstand, vor økonomiske vækst og fremfor alt vores velfærdsstat», sagde AfD-lederen, som benyttede ordene «himmelråbende uretfærdighed» om indvandringens økonomiske konsekvenser.

Weidel skabte bestyrtelse med udtalelsen, men det kommer næppe til at dæmpe hende, som nu er leder for det største oppositionsparti i Tyskland, et hverv som garanterer hende en synlighed i medierne som modstandere af invasionen sjældent er forundt.

 

 

Kan du lide hvad du læser? Ønsker du flere og bedre artikler af Document? Giv dit bidrag. Vores paypal-adresse er paypal@document.dk.

ANNONSE

Mest læst