Nyt

For en uge siden kunne Der Spiegel oplyse, at Berlins borgermester Michael Müller, som i kraft af sit embede også er regeringschef i delstaten Berlin, havde udnævnt Sawsan Chebli (SPD) – en 38 årig datter af palæstinske indvandrere, som kom til Tyskland i 1970 – til statssekretær med ansvar for koordinering med den tyske forbundsregering.

En kvindelig 2. generationsindvandrer, som også er praktiserende muslim, i en rød/grøn lokalregering – er det ikke business as usual i et moderne europæisk land?

Det har ikke været helt problemfrit for alle hendes politiske kolleger at sluge udnævnelsen. I et interview med Frankfurter Allgemeine i august blev Chebli bedt om en kommentar til, at en stigende andel af muslimske 3. generationsindvandrere mener, at sharia står over den tyske grundlov. Hun svarede blandt andet:

Alle taler om sharia, men der er næsten ingen, som ved, hvad sharia betyder. På tysk betyder sharia: vejen til kilden, altså vejen til Gud. Den regulerer for det meste forholdet mellem Gud og mennesket. Det handler om ting som bøn, faste og almisse. Sharia stiller ikke mig som demokrat overfor problemer i hverdagen, men er snarere fuldstændig foreneligt, ligesom det er tilfældet for kristne, jøder og andre.

Chebli mente også, at hendes far – en from muslim og analfabet, som stort set ikke taler tysk, men som indprentede sine tretten børn at de skulle overholde kravet om fem daglige bønner og passe deres koranundervisning efter skolen – var mere integreret i det tyske samfund end de politikere fra Alternative für Deutschland (AfD), som “sætter spørsmålstegn ved vores grundlov”. Chebli selv bærer ikke tørklæde, men det gør hendes mor og fem søstre. Hun siger, at de anser det for en religiøs pligt, og at man må respektere sådanne religiøse valg på arbejdsmarkedet, selvom man dog bør vente med at bede til efter arbejdstid.

ANNONSE

Før interviewet blev Chebli, som hverken spiser svinekød eller drikker alkohol, af mange fremhævet som et eksempel på vellykket integration og på, at det er muligt for indvandreres efterkommere at opnå succes. Men billedet er krakeleret, ikke mindst på grund af bildet har slått sprekker, ikke minst på grund af nogle uheldige optrædender over for pressen, og med udnævnelsen melder bekymringerne sig – også i hendes eget parti SPD.

Kai Wegner (CDU), som repræsenterer Berlin i den tyske Forbundsdag, anklager i følge Die Welt Chebli for at bagatellisere sharia. Det er til skade for sameksistensen i vores byen, har han sagt til borgermesteren i den tyske hovedstad.

Ligestilling, integration og overholdelse af menneskerettighederne er ikke forenlig med sharia, mener Wagner. “Her mener jeg, at der ikke kan viges. Jeg forventer en klar afgrænsning af et regeringsmedlem”, sier Wegner til Die Welt.

Også Erol Özkaraca (SPD), som er af tyrkisk oprindelse og lokalpolitiker i Neukölln, mener at udnævnelsen af Chebli er en “fuldstændig forkert beslutning”. Hun er en konservativ muslim, og hun arbejder for at gøre konservativ islam stueren i Tyskland, siger han, og tilføjer, at det ikke er en politisk opgave.

“Hendes udtalelser om sharias forenelighed med integration og vores forfatning, rejser spørgsmålet om hun kender rammerne for den sekulære retsstat og er villig til at stå på mål for den.”

Chebli taler ikke gerne om private emner. Hun ville ikke have fået så meget opmærksomhed med en mere almindelig baggrund, siger hun. Man ved, at hun har en bror, som er imam i Sverige, hvor han er rådgiver for regeringen.

Hvem er hun egentlig? spørger Özkaraca.

 

Frankfurter AllgemeineDer SpiegelDie WeltDaily Mail

ANNONSE