Nyt

Et jødisk ægtepar i Silkeborg vågnet lørdag morgen til at nogle havde klistret en jødestjerne på deres postkasse.

Elisheva Ella Kandelker Chievitz skrev om hendelsen på facebook.

Jeg er rystet, chokeret og vred.

På 81 årsdagen for krystal natten hvor jøder og jødiske ejendomme blev udsat for massiv organiseret forfølgelse og hærværk – vågnede vi til denne besked på vores postkasse – de tunge skyer fra nazi Tyskland i 30erne hænger stadig tungt over Europa og selv vores hjemby Silkeborg går ikke forbi, hændelsen er selvfølgelig politi anmeldt.

Lørdag morgen – Sabbatten startede stille og roligt hvor jeg nyder stilheden og en kop kaffe mens jeg læser en god bog. Der bankes på døren – Henrik får lov til at åbne døren – jeg tænker, det er en eller anden indsamling – men nej, det var vores nabo som var rystet. Hun fortæller Henrik at der er klistret en gul jødestjerne på vores postkasse.

VI kan ikke beskrive vores følelser – lige i det øjeblik vi går ud og ser det jødiske gule stjerne på postkassen – VI er tilbage til 30érnes Tyskland ….. men NEJ det er i Denmark/Silkeborg i 2019 i vores villakvarter som vi altid har følt os trygge ved ……

Vi er rystede, chokerede og vrede……

Ægteparet har ingen formening om hvem der kan have gjort det.

Hun og hendes mand er begge socialrådgivere og bor på en stille villavej i Silkeborg. Henrik Chievitz er formand for Fælleskommiteen for Israel, en paraplyorganisation for Israel-venlige foreninger i Danmark.

Det er ikke første gang de møder antisemitisme i hverdagen, men denne gang kom det svært tæt på.

»Vi har oplevet det i mails og på Facebook, hvor folk har kaldt os »beskidte jøder«, og »Hitler skulle have gjort det færdigt med jer«. Trælse, trælse beskeder. Men vi har tænkt, at det bare var idioter. Men nu ved de åbenbart, hvor vi bor og har gjort sig umage med at printe og klippe jødestjernen ud og køre herned og klistre det på vores postkasse. Det her er mit hjem. Vi bor på en stille villavej, hvor der aldrig sker noget.«

 

Elisheva og Henrik vågnede op til hadsk advarsel fra fortiden: »Vi havde aldrig troet, at antisemitismen ville komme til Silkeborg«

 

ANNONSE

Mest læst

Det er en kold tid vi lever i