Nyt

I sin tale til Frankrigs religiøse ledere 4. januar gjorde Macron noget meget klart for alle dem, som troede, at det ville være tilladt at hævde den franske stats religiøse neutralitet mod islam, rapporterer L’Express

Om dette emne kan vi have en fri meningsudveksling, men ofte blander man tingene sammen i vores samfund i dag. Og når man taler om religiøs neutralitet, vil man gerne tale om religionen islam alene. Det er en grusom fejl på vegne af islam og alle andre religioner.

Islam skal være privilegeret beskyttet mod kritik, for ikke at føje sig efter den sekulære kultur, som republiken bekender sig til. Og journalisten på L’Espress fandt det forunderligt at islam, var den eneste religion Macron nævner.

Det har sin logik, hvilket Manuel selv forklarer: »Staten skal være religiøs neutral. Ikke samfundet.« Macron fremstiller således en stort kløft mellem stat og samfund. Har folket ikke noget med et folkestyre at gøre? Det synes Macron ikke at tro.

ANNONSE

Macron talte desuden om »radikalisering af religiøs neutralitet«. Statens neutralitet i modsætning til det faktum, at der er franskmænd, der skaber det virkelige problem ved at tale om islam, fik den tidligere premierminister for Det socialistiske parti Manuel Vals til at tage offentligt afstand fra præsidenten.

Manuel Vals har længe været en samlende figur for den del af venstrefløjen, der ikke har accepteret forudsætningen om total værdirelativisme i for samfundet, som Macron udtrykkeligt gør sig til talsmand for. Vals siger, at det er forkert at tale om en »radikalisering af religiøs neutralitet«, og at det er radikal islam, der er det virkelige problem.

Venstreorienterede medier var begejstrede over valget af Macron som præsident og så i ham muligheden for en venstrefløjens frelser. Denne drøm trues af Macrons eksplicitte og absolutte ligegyldighed over for hvilken religion, det er, der styrer samfundet. Den ligegyldighed er nemmelig ikke så udbredt, som han ønsker og måske tror, den er: Over arbejde og pension rangerer 60 procent af alle franskmænd »islamisme« som en »absolut« prioritet for staten at beskæftige sig med.

Overfor den bekymring synes Macrons strategi at være forebyggende underkastelse.

ANNONSE

Ét svar til “Macron tager islam i forsvar mod det sekulære Frankrig”

  1. Massinvasion siger:

    Klart han har rätt. Franska folket röstade ju på honom. Inte på högerextrema Marine le Pen.