Nyt

Den franske præsident Emmanuel Macron kritiserer skarpt nutidens islam og advarer om mere stramninger for at bevare fransk sekularisme.

I en tale fredag ​​sagde Macron, at islam er i krise over hele verden i dag på grund af stadig mere kompromisløse holdninger, og at dette er noget, der også er klart i Frankrig.

I sin tale meddelte han, at regeringen ville præsentere en plan for at bevare Frankrigs verdslige karakter mod det, han kalder islamistisk separatisme.

Han understregede, at intet skulle stå i vejen for nye tiltag for at udelukke religion fra skolen og den offentlige sektor. En ny lov, der blev præsenteret i december, vil være en stramning af loven fra 1905, der adskiller staten og kirken.

– Sekularisme er den cement, der holder et forenet Frankrig sammen, sagde han og understregede samtidig, at han ikke ønsker at stigmatisere troende muslimer.

Retten til frit at vælge tro
Macron gjorde det klart, at loven giver folk ret til frit at vælge den religion, de vælger, men at eksterne tegn på religion under ingen omstændigheder må tillades i skoler eller den offentlige sektor.

ANNONSE

Præsidenten sagde blandt andet, at forbuddet mod religiøs beklædning i den offentlige sektor udvides til også at gælde for ansatte i den private sektor, der leverer offentlige tjenester.

Det er især muslimske kvinder, der bærer hovedbeklædning og slør, som dette er rettet mod.

Staten vil også have myndighed til at gribe ind, hvor lokale myndigheder tillader sig at blive presset til uacceptable indrømmelser af islamister, ifølge Macron. Dette kan gælde for “religiøse menuer” i skole og kønsopdeling i svømmehaller.

Skoleundervisning obligatorisk
Han advarer også om, at hjemmeundervisning skal begrænses så meget som muligt. Fra næste år vil skolegang være obligatorisk for alle børn, undtagen af ​​sundhedsmæssige årsager som nu under koronapandemien.

Han påpeger, at der er opdaget en række tilfælde af hemmelige underjordiske skoler, hvor der afholdes bønner i skoletiden, og lærere bærer niqab eller ansigtsslør.

Macron understreger, at franske skoler bør uddanne borgere, ikke troende.

Samtidig advarer han også om, at Frankrig vil forsøge at “befri” islam i Frankrig fra udenlandsk indflydelse ved at styrke overvågningen af ​​udenlandsk finansiering af moskeer.

Værdier under angreb
I de senere år er Frankrig blevet tvunget til at understrege sine republikanske kerneværdier, som mange mener er truet af radikal islam efter en række terrorangreb rettet mod værdier som ytringsfrihed.

Macron holdt sin tale en uge efter et nyt islamistisk angreb, da en mand sårede to mennesker med en kødøkse uden for det gamle lokaler i det satiriske ugeblad Charlie Hebdo, hvor store dele af personalet blev massakreret i et angreb i 2015.

En ny debat om ytringsfrihed brød ud i januar i år, da en teenager modtog drabstrusler efter kritik af islam på Instagram, og tidligere denne måned forlod adskillige parlamentarikere salen, da en universitetsstuderende med en hijab kom ind. (NTB)

 

ANNONSE