Nyt

Tårnhøj arbejdsløshed, fattigdom og ghettodannelse gør unge i de franske forstæder sårbare over for radikalisering. Det bliver den nye præsidents hovedpine.

I Aubervilliers, en af de berygtede forstæder uden for Paris, ligger gamle bilfabrikker langs jernbanelinjen og ruster.

Forstaden, med omkring 85.000 indbyggere fra en række lande, er Frankrigs næstfattigste kommune. Arbejdsløsheden er på hele 27 procent. Fire ud af ti personer under 24 år har ikke noget arbejde.

– Det er mange, rigtig mange. Integration er et stort problem, mener Carlos Semedo, som leder myndigheden for samfundsliv og samarbejde i Aubervilliers.

– Problemet er, at mange ikke har tilstrækkelige kompetencer til at komme ud  på arbejdsmarkedet. Det gør dem sårbare, siger han.

Mislykket integration

I Frankrig er forstad – «banlieu»- blevet synonymt med fattigdom, kriminalitet og mislykket integration. Og jihadisme. Ikke noget andet land i Europa har så mange fremmed-krigere som Frankrig: Mindst 700 er taget til Irak og Syrien, mens ca. 1.000 «parate» fortsat er i Frankrig. I tillæg står mindst 16.000 personer på overvågningslisten, mange af dem fra forstæderne.

Det er et stort problem, at den ideologi som forkyndes i moskeerne er blevet langt mere radikal, mener en af Frankrigs førende islamforskere, Gilles Kepel. Mange år, hvor de unges vilkår er blevet stadigt værre, har skabt grobund for opdyrkelsen af en militant, muslimsk identitet, hævder han.

ANNONSE

På gadehjørnerne i Aubervilliers en helt almindelig formiddag, hænger unge mænd, mange af dem med algirsk, marokkansk eller afrikansk baggrund. Ingen av dem NTB taler med, har arbejde eller noget andet fornuftigt at tage sigt til.

– Frankrig er noget lort, siger en af dem. Han vil hverken have sit navn eller foto på tryk.

Le Pen og Macron: Modsatte opfattelser

Siden 2015 har terror kostet 239 liv i Frankrig. Frygten for nye angreb ligger som en skygge over landet, som har levet i undtagelsestilstand i to år.
Søndag går franskmændene til stemmeurnerne i den afgørende runde i præsidentvalget, hvor kampen står mellem centrumskandidaten Emmanuel Macron og Front National-lederen Marine Le Pen.

Hvordan man forhindrer at flere bliver radikaliseret, bliver den nye præsidents hovedpine. Søndag viede avisen Le Monde en helside til temaet.

Le Pen vil gøre kort proces og lukke grænserne, smide alle ud, som er mistænkt for radikalisering, lukke moskeer og bremse indvandringen til 10.000 personer i året.

Macron vil ikke bremse indvandringen, men foreslår etableringen af interneringscentre for radikaliserede, for at gen-integrere dem i samfundet.

De to har også et helt modsatrettet syn på, hvordan Frankrig indtil nu har håndteret terroren: Le Pen hævder, at «intet er gjort», mens Macron berømmer myndighedernes inndats.

– Får ingen chancer

Azouz Gharbi, som leder det sociale center Régie d’Aubervilliers, mener at der gøres alt for lidt for forstæderne.

– Diskriminering gennemsyrer det franske samfund. Her er det få som får en chance, siger han, og peger på overfyldte skoler, hvor mange dropper ud i en tidlig alder og bliver kriminelle eller narkomaner.

Unge mennesker, derbor i Aubervilliers bliver ofte afvist på arbejdsmarkedet.

– Sådanne ting skaber mere fremmedgørelse, mere vrede, siger Gharbi, som mener at arbejde og muligheden for at tjene penge er nøglen til integration.

– Men så skal der satses på området, og det sker ikke, siger han.

– Og hvis Marine Le Pen vinder valget?

– Så bliver problemerne med radikalisering større, mener Gharbi.

ANNONSE

2 svar til “Frankrigs hovedpine: Militante muslimer”

 1. KnudMadsen siger:

  Det er en modbydelig kræftknude, de naive, politisk korrekte rødgardister har lukket ind i de vestlige samfund, UDEN at det har gavnet nogen som helst. Selv indtrængerne er ikke tilfredse med deres tilværelse, samtidig med at de kun gør ALT for at gøre deres situation værre og værre, dag for dag.
  Formentlig omkring 65% af franskerne vil til valget forlange mere af det samme idioti ved at vælge markronen. Og så kører svikmøllen blot videre godt hjulpet af Lügenpresse og naive galninge a’la væmligboere og andre skabede tosser.
  Vesten styres af sindssyge galninge hen imod et kollektivt selvmord.

 2. Erik Skifter siger:

  Som er stadig af den fast overbevisning, at Frankrig ikke står til at rede. Macron bliver sandsynligt valgt i morgen. Dermed fortsætter nedturen, terroren, islams indflydelse, den sociale ulighed, arbejdsløsheden og splittelsen borgerne imellem. Det eneste der styrkes er håbløsheden. Ved næste valg i Frankrig vil Marie Le Pen helt givet blive valgt som præsident. Til den tid er der lokale borgerkrige i flere forstæder, hvor islam sønner bekriger myndighederne og etniske borgere. Marie Le Pen kan om 4. år intet rede. Det vil kun blive værre. Opstanden blandt de muslimske borgere og de ekstreme venstreorienterede etniske borger, vil blive så kraftig og så massiv, at det vil starte den egentlige opløsning af Frankrig.
  Sverige vil blive næste nation som vil gå i opløsning. Derefter Belgien og Holland.
  Der er desværre indvandret alt for mange muslimer i Europa, til at man kan undgå opløsning af flere lande. I Danmark, skal der ske handling inden for de næste få år, hvis ikke også vort land skal nedsmelte.
  Der skal ske omgående stop for al indvandring fra muslimske lande. Al familiesammenføring fra muslimske lande skal ophøre her og nu. Der skal ske hjemsendelse af alle muslimer som ikke har dansk statsborgerskab. Statsborgerskab tildeles kun i fremtiden til dem, som ved et kontraktligt løfte tiltræder at ville leve efter demokratiske spilleregler, at alle er lige uanset køn, race og seksualitet. Hvis man ved handling og ord senere overtræder disse regler, kan man fratages statsborgerskab og udvises.
  Alle muslimske symboler, herunder tørklæde og anden totalsløring, forbydes i offenligt rum.
  Vi som stat melder ud, at vi har den dybeste respekt for islam og den muslimske kultur, men vi mener klart, at den ikke kan forenes med vores kultur, hvorfor vi desværre må skilles og leve hver for sig. Dette alene for, at vi og dem kan få en værdigt og fredeligt liv.