Kunstbilde


Johan Fredrik Eckersberg (1822-1870)
Olje på lerret, 36,5 x 47,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Den norske maler Eckersberg led, som så mange andre på på 1800-tallet, av tuberkulose. Av den grunn oppholdt han seg fra 1852 til 1854 i Funchal på Madeira, hvor man antok at klimaet var gunstigere. Her malte han blant annet dagens bilde.

Mange så med bekymring på den betydelige tyske (les:Düsseldorf) innflytelse på norsk malerkunst på 1850-tallet, og det var noe av bakgrunnen til at Eckersberg i 1859 startet sin egen malerskole i Lille Grænsegade i Christiania. Blant de elever som var innom denne skolen, kan nevnes Axel Ender, Eilif Peterssen, Harriet Backer, Gerhard Munthe, Christian Krohg og Christian Skredsvig.

(Men man kan kanskje snu dette opp ned, og hevde at den norske innflytelse på tysk malerkunst – via Hans Gudes lærergjerning i Düsseldorf og Berlin – også var betydelig, for å si det forsiktig).

ANNONSE
ANNONSE

Ét svar til “Fra Funchal på Madeira (1854)”

  1. Britta Due Andersen siger:

    Tak for jeres billeder, dette her er også dejligt!

Mest læst

Knæfaldet