Nyt

I dagens Vesteuropa kan det være livsfarligt at bære en davidsstjerne i offentligheden. Det oplevede 26-årige Emily Volovik under en bytur i København den 6. marts 2022. Det skriver dagbladet B.T.

Hun og hendes veninder havde været på Bubbles Bar på Østerbro, da de besluttede sig for at tage ind til centrum.

Da taxaen ankom, dukkede en anden kvinde op og ville med. Det ville de andre ikke. Men da kvinden så Davidsstjernen, blev hun helt blank i hovedet.

»Da hun ser min davidsstjerne, er det som om det slår fuldstændig klik for hende,« fortæller Emily Volovik og fortsætter:

»Hun ændrer fuldstændig adfærd, begynder at råbe, at jeg skal dø og ‘viva Hamas’.«

Den 26-årige kvinde fortæller, hvordan den fremmede kæmpede for at komme ind i taxaen med kvinderne, der modsat kæmpede for at holde hende ude.

»Til sidst får hun kastet sig ind i taxaen, hvor hun får fat i mit ben og bider til. Jeg forsøger at få hende væk ved at hive i hendes hår, men jo mere jeg hiver, des hårdere bider hun.«

»Det er, som om hun har låst kæben om mit ben.«

Emily Voloviks ben lige efter hændelsen. Foto: Privat

Det kan være farligt at blive bidt af et menneske. Volovik har taget antibiotika i lang tid og har modtaget psykologisk rådgivning. Men hun ønsker at fortælle sin historie som en advarsel. Den er ikke enestående.

For hende er sagen et klart eksempel på noget større: Den antisemitisme, hun fortæller at være blevet mødt af hele livet.

For det meste kommer den til udtryk i det små, siger hun. I måden ‘jøde’ er blevet et bandeord. I drillerierne i folkeskolen. I episoderne, hvor folk har spyttet hendes vej.

Eksemplerne er »ikke specielle«, siger hun. De er »almindelige«.

På fredag møder den 29-årige kvinde op i Københavns Byret, sigtet for vold og hadforbrydelse.

Det er en skærpende omstændighed at angribe nogen på grund af deres tro.

Det er ikke sikkert at være jøde i dagens Danmark. Politikerne udtrykker sympati og solidaritet, men det er det hele.

Hvis de virkelig mente det, ville alle politikere og journalister bære Davidsstjernen om halsen.

Men det gør de ikke.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden