Kopierede/fra hoften

Yael Michelle Elbaum Bassan, journalist, tidligere tilknyttet DR)

Yael Michelle Elbaum Bassan føler sig som jøde forfulgt i Danmark, men hun er også journalist, og det kræver en løbende positionering. Hun er ikke religiøs, repræsenterer ikke andre end hende selv, men det er da problematisk at højrefløjen skal kæmpe både med angriberne og ofrene. Interview set i Berlingske – Efter angreb og chikane mod jøder er 29-årige Yael begyndt at skilte med at være jøde: ‘Jeg bliver nok nødt til at flygte fra Danmark’.

“Hun er vokset op med, at man ikke skal skilte med, at man er jøde, men bl.a. efter stribevis af jødiske gravsteder blev udsat for hærværk, hænger den 29-årige Yael Bassan nu sin davidsstjerne om halsen uden på trøjen. Tænk, at nogle er blevet provokeret af, at folk bare er jøder, siger hun. … Hendes forhold til jødedommen handler ikke om religion, fortæller hun. Hun tror ikke på nogen gud. …

Hun fortæller, at hun længe har været bange. Særligt udlændingedebatten skræmmer hende. For, som hun siger, er det primært muslimerne, ‘det går ud over’ lige nu.

‘Men det handler ikke om muslimer. Det handler bare om, at der er nogle folk, der gerne vil hade nogle andre. Det kunne lide så godt være mig eller homoseksuelle. Nu går det bare ud over muslimerne. Det skræmmer mig. Det gør mig bange,’ siger hun.

Hun forklarer, at hun ved at skilte med sin jødedom vil tydeliggøre, at det skal være muligt at leve, som den man er. På den måde vil hun også gerne støtte muslimerne, der f.eks. gerne vil bære tørklæde eller ikke vil spise gris.

Du siger, at det her er en støtte til muslimer, der går med tørklæde. Samtidig har der også været flere historier om, at man i muslimske miljøer ikke ser specielt venligt på jøder?

‘Jeg tror bestemt, at de fleste muslimer ikke har noget imod jøderne, men der er da folk i muslimske miljøer, der har lært, at jøder er de onde. …”

ANNONSE