Kunstbilde

Gustave Doré (1832-1883)

Blant de litterære verker Gustave Doré illustrerte, finner vi også det som er utgitt som Baron von Münchhausens (1720-1797) beretninger om hans merkelige opplevelser til lands og til vanns – inkludert et par besøk til månen.

Men beretningene er nedtegnet av Rudolf Erich Raspe (1736-1794) og først utgitt på engelsk, med titelen Baron Munchausen’s narrative of his marvellous travels and campaigns in Russia i 1785. Det sies at Raspe dessuten gjorde bruk av en del eldre røverhistorier, og gjorde baronen til aktør i dem. Og er det ikke sant det som berettes, er det i det minste svært godt jugd.

Münchhausen ble raskt oversatt til flere europeiske språk, deriblant fransk, og Doré fikk i oppdrag å illustrere dem.

Å løfte seg selv etter håret regnes tradisjonelt for en umulighet, men baronen sies å ha klart det, en gang han og hesten havnet i et myr-høl. Og at han klart å løfte både seg selv og hesten, er nok en aldri så liten overdrivelse.

ANNONSE
ANNONSE