Kunstbilde

Théodore_Géricault_-_Horse_Market_-_Five_Horses_at_the_Stake_-_WGA08645
Jean Louis Théodore Géricault (1791–1824)

Vannfarger, blyant og rødkritt på papir, 23 x 30cm, Louvre, Paris

Géricault og hans noe yngre landsmann Delacroix er uten tvil de viktigste representanter for den tidlige franske romantikk i første halvdel av 1800-tallet. Som en kuriositet kandet nevnes at Delacroix skal ha vært modell for én av figurene i Géricaults berømte Flåten fra Medusa (1818-19), nå i Louvre.

Géricaults stil har et betydelig innslag av realisme, noe som viser seg i hans portretter av pasienter ved et mentalsykehus. Hester, både til veddeløp og arbeid var blant hans favorittmotiver, og det sies at rideulykker bidro til å forkorte hans liv – ved siden av tuberkulose. Han var godt kjent med hestens anatomi, men hestens gangarter ble ikke skikkelig forstått før Eadweard Muybridges fotografier fra 1872.

Jeg skal ikke si for sikkert hvilken rase de avbildede hestene her representerer, men det er ikke helt utenkelig at det er Percheron, som sies å ha et ikke ubetydelig innslag av arabisk blod.

ANNONSE
ANNONSE