Kunstbilde

schubert-at-the-piano-ii

Gustav Klimt (1862-1918)

Olje på lerret, 200 x 150cm, ødelagt 1945.

Den tyske titel er Schubert am Klavier II – hvilket antyder at det fantes minst to varianter av samme motiv.

I 1898 bestilte den gresk-ættede industrialisten Nikolaus Dumba (1830-1900) innbo og dekorasjoner for tre rom i sitt palass i Wien. Klimt fikk i oppdrag å dekorere musikkværelset. Ut fra de kilder jeg har funnet, er det ikke helt klart om det er tale om ett eller to forskjellige bilder med samme motiv. En skisse fra 1898 er også gått tapt. Det sies at en kunstsamler i Wien, Serena Lederer hadde sikret seg 14 av Klimts malerier, muligens noen fra Dumbas samling, som i 1943 av baron Rudolf Freudenthan ble brakt i (formodet) sikkerhet i hans residens Schloss Immendorf. Men i 1945 satte retirerende tyske tropper fyr på slottet. Det er ikke kjent hvor mange kunstverk som gikk tapt.

Det er et åpent spørsmål hvor vidt fargegjengivelsen i illustrasjonen er “korrekt”, Når reproduksjonen ble utført, og hvilket materiale som ble brukt er usikkert, men Agfacolor var, i forskjellige varianter, tilgjengelig fra 1932. Kodachrome kom tre år senere, i 1935. Gjengivelser av dette bildet kan variere sterkt i fargene, det er ikke utenkelig at digital restaurering er forsøkt. Klimts fremstilling er ikke “historisk korrekt”, damenes antrekk er Wiener-moten rundt forrige århundreskifte. Klimt er ellers kjent som en fremtredende representant for Art noveau, i tysktalende land kjent som Jugendstil.

Franz Peter Schubert (1797-1828) har etterlatt seg en ufattelig skatt av symfonier, kammermusikk, klaververker, messer, operaer og ikke minst sanger. Hans verker fikk stor betydning for ettertiden, og senere komponister som Mendelssohn, Brahms, Schumann og Bruckner må ha lært mye av ham.

ANNONSE

I likhet med flere andre personligheter, som Schumann, Vrubel, Nietzsche m.fl. ble også Schubert etter alt å dømme rammet av syfilis, som den gang ikke lot seg behandle effektivt, og han døde knapt 32 år gammel.

ANNONSE

Læs også

Vampyr (1894) -
Kölnerdomen (ca.1900) -
Harving (1938) -
Vinternatt i Rondane (1914) -
To badende damer (1594-99?) -

2 svar til “Schubert ved klaveret II (1899)”

  1. Therion siger:

    En annen skildring av Schubert ved klaveret, utført lenge etter hans bortgang – men av en kunstner som kjente ham personlig.

    https://www.document.no/2016/05/26/schubertiade-1868/

  2. Therion siger:

    Denne gjengivelsen avviker sterkt i fargene – men all den stund originalen er tapt, kan man knapt si noe med rimelig visshet.

Mest læst

Læs også