Kunstbilde

Francisco de Goya (1746-1828)
Etsning, akvatint og koldnål på papir, 21,1 x 31,9 cm (bildet), Museo del Prado, Madrid.

Spansk titel: El caballo raptor.

Dette trykket inngår i serien Los disparates (Tåpelighetene), også kjent som Proverbios (Ordspråk). Trykkene ble ikke utgitt samlet før i 1864. Opprinnelig var det 18 trykk, men senere ble det funnet fire til. Man vet ikke hvilken rekkefølge Goya hadde tenkt segl

I Prado finner vi også denne omtrent samtidige forstudien:

Lavering og rødkritt på papir, 24,8 x 34,7 cm.

I forhold til skissen er det gjort en del modifikasjoner. Den liggende mannen til venstre er tatt bort, og i bakgrunnen er det tilføyet et par monstre – det til venstre ser ut til å være i ferd med å ete opp noen. Hesten lar seg forstå som den utemmede villskap, som kan være destruktiv uten kontroll, men svært nyttig med forstandig styring. I dette tilfellet ser det ut til at naturen har gått over opptuktelsen.

Ellers er det å bemerke at Goyas hester som regel fremstilles med noe korte ører.

ANNONSE

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria