Kommentar

Professor Stefan Halper har gjort mange tjenester for FBI og CIA gennem årene, under dække af at være professor. 

For første gang rapporterer New York Times detaljer fra FBI’s kontraefterretningsoperation mod Trump-kampagnen. Avisen afslører, at FBI sendte en agent til London, som udgav sig for at være videnskabelig assistent for en professor, Stefan Halper, som også var FBI-informant.

F.B.I. Sent Investigator Posing as Assistant to Meet With Trump Aide in 2016

Halper havde inviteret Trump-medarbejderen George Papadopoulos til London for at skrive en opgave om energipolitik. Der blev han præsenteret for en dame som kaldte sig Azra Turk. Papadopoulos reagerede på navnet. Han er af græsk afstamning og havde indtaget kritiske holdninger til Tyrkiet gennem mange år.

Efterhånden som samtalen udviklede sig blev hans mistanke vakt om, at dette handlede om noget helt andet end energipolitik. Halpers rolle har været kendt længe, men det er første gang New York Times begynder at grave i operationen mod Trump.

ANNONSE

The conversation at a London bar in September 2016 took a strange turn when the woman sitting across from George Papadopoulos, a Trump campaign adviser, asked a direct question: Was the Trump campaign working with Russia?

The woman had set up the meeting to discuss foreign policy issues. But she was actually a government investigator posing as a research assistant, according to people familiar with the operation. The F.B.I. sent her to London as part of the counterintelligence inquiry opened that summer to better understand the Trump campaign’s links to Russia.

Justitsminister William Barr har kaldt FBI’s operation for “spionage”, noget flere Demokrater reagerede på under høringen onsdag. New York Times åbner også op for at det kan være spionage.

The American government’s affiliation with the woman, who said her name was Azra Turk, is one previously unreported detail of an operation that has become a political flash point in the face of accusations by President Trump and his allies that American law enforcement and intelligence officials spied on his campaign to undermine his electoral chances. Last year, he called it Spygate.

Skifter side?

New York Times er på vej til at skifte side. Her underbygger avisen det som har været Trump-lejrens påstand hele tiden: At de blev udsat for ulovlig overvågning og til og med for provokationer.

Det var da justitsminister Barr i en kongreshøring sagde, at han troede Trump-kampagnen blev udsat for spionage, at Demokraterne blev nervøse.

Mr. Barr reignited the controversy last month when he told Congress, “I think spying on a political campaign is a big deal.” He backed off the charged declaration later in the same hearing, saying: “I think spying did occur. The question is whether it was adequately predicated. And I’m not suggesting that it wasn’t adequately predicated. But I need to explore that.”

En gruppe reportere – Sean Hannity, Tucker Carlson, Laura Ingraham, Byron York, John Salomon, Sara Carter og tidligere statsadvokat Giovanni de Genova, advokat Greg Jarrett og en række tidligere statstjenestemænd, har gravet beviser frem, bid for bid, som tegner et billede af en irregulær overvågning af Trump-kampagnen. Det har kun kunnet ske fordi ledelsen for justitsministeriet og FBI har svoret sig sammen og organiseret det, mod Trump.

Gravearbejde

Hvis justitsministeren begynder at grave i samme spor er det alvorligt. Derfor forsøgte Demokraterne at gå efter et karaktermord i onsdagens høring. At Speaker of the House, Nancy Pelosi, siger William Barr løj for Kongressen, er ekstraordinært. At anklage landets justitsminister for at lyve overfor justitskomitéen i Senatet, er en påstand som må og skal underbygges. Det gjorde Pelosi ikke.

Barr sagde flere ting i denne høring, som må have udløst panik hos Demokraterne: Barr antydede at han ikke troede der kun havde været en enkelt informant, hvis FBI virkelig troede på det de havde en mistanke om: At Trump samarbejdede med russerne.

“Many people seem to assume that the only intelligence collection that occurred was a single confidential informant” and the warrant to surveil Mr. Page, Mr. Barr said. “I would like to find out whether that is in fact true. It strikes me as a fairly anemic effort if that was the counterintelligence effort designed to stop the threat as it’s being represented.”

Hvis FBI virkelig troede det, de selv har hævdet efterfølgende, ville de have sat meget større resurser ind. Hvis operationen var legitim, dvs. baseret på troværdige indikationer om ”collusion”, ville det have været det eneste rigtige. Men nu ved vi at der ikke var nogen ”collusion”, og siden Trump-kampagnen ikke på noget tidspunkt blev advaret om eller mod russerne, udløser det et andet spørgsmål: Var det hele et ”set up”, en operation fra starten for at ødelægge Trump med falske anklager?

Ikke i god tro?

Det er 1000-kronerspørgsmålet og Barr har antydet at han arbejder ad det spor. Han er ikke alene. Flere ministerielle departementer arbejder på at finde ud af hvad der skete. De efterforsker så at sige efterforskerne. En af dem er generalinspektøren for FBI og justitsministeriet, Michael Horowitz, som i maj eller juni kommer med en rapport om de ansøgninger, FBI sendte til specialdomstolen, FISA, om at måtte overvåge Trump-medarbejderen Carter Page. Hovedtyngden i ansøgningen byggede på rapporten om Trump, som den tidligere britiske agent Christopher Steele havde udarbejdet. Ikke bare er rapporten forblevet ikke-verificeret – det har vi tidligere FBI-chef James Comeys egne ord for – men den blev betalt af Demokraterne og FBI vidste det. Hvis Barr/Horowitz bekræfter disse antagelser er Comey og flere med ham på tynd is.

Er Boris Johnson med i rænkespillet?

New York Times er indenom en anden mulighed: At britisk efterretningstjeneste deltog i setup-operationen mod Trump.

British intelligence officials were also notified about the operation, the people familiar with the operation said, but it was unclear whether they provided assistance. A spokeswoman for the British government declined to comment.

Mr. Trump has repeatedly claimed that British intelligence spied on his campaign, an accusation the British government has vigorously denied. Last month, the president quoted on Twitter an accusation that the British had spied on his campaign and added: “WOW! It is now just a question of time before the truth comes out, and when it does, it will be a beauty!”

Kilder bekræfter overfor New York Times at briterne var informeret om sting-operationen mod Trump-kampagnen. Briterne må forvente øget opmærksomhed: Det var en britisk eks-agent, der skrev rapporten, hvor det blev hævdet at russerne havde ”groomet” Trump i mindst fem år. Det er herfra påstanden, om at Trump var russisk agent, stammer. Men vi har hørt forbavsende lidt om Steele. Det er kommet frem, at han hadede Trump og ville gøre alt for at hindre at han blev valgt. Men hvorfor skulle en britisk eks-agent have så meget mod en amerikansk præsidentkandidat? Vi har næsten ikke fået noget at vide om hvem Steele er.

Men det stopper ikke der: George Papadopoulos var i nat gæst hos Tucker Carlson og han sagde at han var i kontakt med udenrigsminister Boris Johnsons højre hånd. Papadopoulos sagde at han mistænkte at Johnson var med på FBI’s tiltag mod Trump. Det vil i så fald være en skandale så stor at det på må konsekvenser for forholdet mellem Storbritannien og Det Hvide Hus.

 

 

 

ANNONSE