Kommentar

Muslimer afholder fredagsbøn på gaden ved rådhuset i Clichy udenfor Paris den 21. april 2017. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix.[/caption]

Ifølge en meningsmåling fra YouGov mener næsten halvparten af de adspurgte i Frankrig og Tyskland, at der er en fundamental konflikt mellem islam og værdierne i deres respektive lande. Resultatet må være en kold skylle for pave Frans med sin islamdialog.

Ifølge en meningsmåling som YouGov har udført på opdrag fra organisationen ”Muslim Council of Elders”, en af pave Frans’ dialogpartnere under det nylige besøg på Den Arabiske halvø, mener næsten halvparten af de adspurgte i Frankrig og Tyskland, at der er en fundamental konflikt mellem islam og værdierne i deres respektive lande.

Meningsmålingen blev gennemført i fire vestlige lande – Storbritannien, Frankrig, Tyskland, USA – og fire muslimske lande – Egypten, Emiraterne, Algeriet, Saudi-Arabien – og den viser at tyskere og franskmænd i større grad end briter og amerikanere mener at der foregår et civilisationssammenstød:

ANNONSE

Men også i Storbritannien og USA er der langt flere der mener, at der findes en fundamental konflikt med islam, end der mener at islam i det store og hele er kompatibelt med værdierne i deres land.

Andre ikke-vestlige religioner bedømmes i langt mindre grad som inkompatible med værdierne i USA og Storbritannien:

In a separate survey experiment for the purpose of comparison, only 14% of US respondents perceived such a clash with Buddhism, with similar or matching results for Sikhism (15%) and Hinduism (14%). Likewise, only 6% of British respondents perceived a values clash with Buddhism, while just 8% said the same for both Sikhism and Hinduism.

På spørgsmål om hvilke slags følelser folk har for islam, svarer næsten halvparten af franskmændene at de er negativt indstillet. En tredjedel er sågar svært negativt indstillet:

Nearly half of French respondents (49%) said they felt either fairly (18%) or very (31%) unfavourable towards Islam, compared with 19% who were unfavourable towards Judaism, 13% unfavourable towards Hinduism, 14% unfavourable towards Sikhism, 9% unfavourable towards Buddhism, and 15% unfavourable towards Christianity.

I Tyskland er det over halvparten, som er negativt indstillet overfor islam:

53% of German respondents were unfavourable towards Islam, compared with a range of only 10% to 22% who were unfavourable to the other religions listed.

I alle de fire vestlige lande er store flertal bekymret for fremvæksten af islamisk ekstremisme:

Clear majorities of Western respondents in the study also described themselves as either very or fairly concerned about the possible rise of extremism in Islam, including 72% in both France and Germany, 66% in Britain and 56% in the United States.

Et flertal i alle de vestlige lande mener at de fleste i deres lande ville se negativt på at en af deres nære slægtninge giftede sig med en muslim:

For Frankrigs vedkommende er der 38 procent, som tror de fleste ville se svært negativt på sådanne udsigter, mens bare 11 procent tror de fleste ikke ville have noget som helst imod det. Igen er bedømmelsen af andre religioner langt mindre afvisende.

Respondenterne i de muslimske lande ser ifølge meningsmålingen ud til at have en mindre negativ opfattelse af kristendommen, end de vestlige har overfor islam. Det er noget af et paradoks, både med tanke på volden mod kristne i muslimske lande, og på at der er en stor menneskestrøm fra muslimske lande mod de vestlige lande, men ikke i modsat retning.

Resultaterne af meningsmålingen må have været en kold skylle for pave Frans før hans rejse til Den arabiske Halvø, hvor han undertegnede en broderskabspagt med det sunni-islamske Al-Azhar-universitetets åndelige overhoved, sheik Ahmed al-Tayeb. Hvor paven ønsker dialog med islam, vil mange af europæerne have mindst muligt med islam at gøre.

Meningsmålingen fra YouGov har fået forholdsvis lidt medieomtale, til trods for at resultaterne må siges at være både vigtige og opsigtsvækkende. Blandt de 15-20 vigtigste aviser i Europa er det kun The Guardian som ser ud til at have omtalt målingen.

 

ANNONSE