Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Olje på kobberplate, 15,5 x 12 cm, Nationalmuseum, Stockholm

Nationalmuseum i Stockholm har flere arbeider fra Rembrandts hånd. Det best kjente er nok Batavernas trohetsed till Claudius Civilis (1661-62), men det er også flere andre malerier, grafikk og tegninger. Rundt dette lille selvportrettet opplyser Nationalmuseum:

Rembrandt var 24 år när han utförde detta självporträtt. Det är målat på kopparplåt, det material han utförde sina etsningar på. Ovanligt nog har konstnären använt sig av en grundering i blyvitt täckt med bladguld, troligen för att ge större lyster åt färgerna. Självporträttet är målat med små fina penseldrag, vilket är typiskt för Rembrandts tidiga verk då han ännu var starkt influerad av de så kallade finmålarna i hemstaden Leiden.

Den 22. desember 2000 stormet tre væpnede og maskerte menn inn i Nationalmuseum, og rasket med seg dette portrettet, og to malerier av franskmannen Auguste Renoir (1841-1919). Den antatte verdi var 371 millioner svenske kroner. Saken ble omtalt i Aftonbladet her og her.

Men, som det er nevnt, det største problemet er ikke å stjele kunst, men å finne en kjøper. Det greieste er nok å ha en bestiller på forhånd, man kan forlange løsepenger – eller forsøke seg på det svarte kunstmarked. Og det er i de to siste tilfeller at det pleier å skjære seg for denne type kjeltringer. Man kommer ikke utenom en form for kontakt, personlig eller via mellommenn.

ANNONSE

Ett av Renoir-bildene kom til rette i 2001, det andre dukket opp i Los Angeles i mars 2005, mens selvportrettet ble gjenfunnet i København i september samme år. “Kjøperen” viste seg å være politiet.

ANNONSE

Læs også

Læs også