Nyt

11. marts blev det dramatisk på et Norwegian-fly på vej fra Gardermoen til München. Aftenposten skrev om sagen i går, men udelod informationen om at gruppen var af arabisk ophav.

11. marts blev det dramatisk på et Norwegian-fly på vej fra Gardermoen til München. Sagen har været relativt ukendt, men nu har flykaptajnen sendt sin redegørelse til Luftfartstilsynet og flysmart24.no har fået indsigt i sagen. Aftenposten skrev om sagen i går, men udelod informationen om at gruppen var af arabisk ophav. Dermed blev det vanskeligt for læserne at forstå, hvorfor kaptajnen på flyet var bange for en mulig terrorhandling.

Så snart Norwegian-flyet var kommet i luften begyndte flere berusede passagerer at chikanere og angribe kabinepersonalet. Kabinepersonalet følte sig truet og magtede ikke at håndtere situationen.

Uhyggen startede kort tid efter afgang, da flyet var lige nord for Göteborg. Flere personer, som kaptajnen omtaler som med arabisk ophav, opførte sig hurtigt svært aggressivt mod personalet og fik klar besked om at dysse sig ned.

ANNONSE

De otte passagerer, syv mænd og en kvinde, havde drukket medbragt alkohol om bord, til trods for at dette ikke er tilladt. Kaptajnen skrev i rapporten:

– Jeg gav besked til kabinechefen om at de skulle have en ny advarsel. Efter nogle minutter kom han tilbage og fortalte at de nu var endnu mere aggressive. En af dem havde rejst sig og var fulgt efter en af de kabineansatte bag i flyet og truede ham der.

–Mændenes opførsel var aggressiv, upassende, truende og skræmmende. Det mest skræmmende var at de optrådte som en gruppe. Da jeg blev kontaktet af kabinepersonalet overhørte jeg en del af samtalen, og forstod straks at de ansatte var svært bange. Men de forsøgte at forhandle med mændene på en rolig måde, skriver kaptajnen, som straks bestemte sig for at afbryde flyvingen og lande i København for at få hjælp.

Tilfældigvis befandt der sig en amerikansk polititjenestemand ombord på flyet. Politimanden var specialist i terror på fly og havde fulgt udviklingen af situationen. Han legitimerede sig overfor kabinepersonalet og overfor den aggressive og berusede flok. En af uromagerne skubbede til politimanden «som straks tog kontrol over manden», som kaptajnen skriver.

Kaptajnen bestemte sig for at foretage en nødlanding i Kastrup, hvor seks danske politimænd fjernede de aggressive uromagere. Kaptajnen var urolig for mulig terror.

– Vi frygtede at disse, ud fra deres opførsel om bord, havde placeret en genstand om bord. Derfor bestemte jeg at flyet skulle tømmes for passagerer, og alle måtte tage sin egen håndbagage med sig. Vor bekymring var at personerne havde fået flyet til at lande så de selv kunne stige af og så efterlade en genstand på flyet, skriver kaptajnen.

Flyet blev grundig tjekket og returnerede til Oslo. Den kabineansatte, som var blevet truet bag i flyet, følte sig så dårlig at han steg af flyet i Kastrup.

Den amerikanske politimand har efterfølgende berømmet kabinepersonalets indsats, men sagde samtidig at situationen var på nippet til at udvikle sig «med en mulig helt anden udgang.»

– Jeg informerede passagerene ved tre anledninger, stående inde i kabinen, om hvad der var sket. Da vi var landet i Oslo klappede de, og mindst fyrre personer takkede dem for indsatsen. Mange af disse var nok også skræmt over hændelsen, skriver kaptajnen.

ANNONSE