Kommentar

Jeffrey Epstein boede nær Central Park, på en af New Yorks mest eksklusive adresser. En sådan adresse gør selvsagt indtryk. Spørgsmålet, som ikke er besvaret: Hvor kom pengene fra til al den luksus? 

Historien om Epstein handler ikke om en person, som havde en mørk side, som de personer han omgikkes ikke vidste noget om. Der var en grund til at hans fly hed Lolita Expressen og øen Love Island.

Kronprinsesse Mette-Marit er kun den sidste i rækken af kendisser som er trukket ind i vakuummet efter Jeffrey Epsteins død.

Foreløbigt rejser det mange spørgsmål og udråbstegn.

Beklagelsen fra Slottet er ikke nok. Offentligheden ved allerede nok om Epstein til at det at blive koblet til ham, udløser alarmsignaler.

Meldingen, som Mette-Marit har sendt Dagens Næringsliv, giver ikke svar på de spørgsmål hun selv lægger op til:

Nu erkender kronprinsessen, at hun mellem 2011 og 2013 mødte Epstein ved flere anledninger. De blev introduceret af fælles bekendte i udlandet.

“Ved flere anledninger”. Hvor mange? Kronprinsessen var “hjemme hos Epstein”, men vil ikke svare på hvilket hjem. Det er faktisk af stor betydning. Huset i New York var meget specielt, med et billede af en kvinde i helfigur som hang fra taget og en jævn strøm af piger ud og ind. Prins Andrew har sagt det var som at være på en togstation. Hvis Mette-Marit har været i huset ved Central Park er det mindre troværdigt, at hun ikke havde nogen anelse om hvad Epstein havde gang i.

ANNONSE

Hvem var vennen som introducerede Mette-Marit for Epstein? Var det prins Andrew? Prins Andrew er blevet helt ødelagt af forbindelsen til Epstein, ikke mindst fordi han i et Tv-interview med BBC ikke klarede at svare på om han fortrød bekendtskabet, men sagde han var blevet introduceret for mange interessante mennesker. Han brugte udtrykket at Epsteins opførsel var “unbecoming”, upassende, og det fik intervieweren til nærmest at falde ned fra stolen

Lolita’er

Epstein gjorde det stort i “Lolita”er, piger i den tidlige pubertet. De stod til hans egen smag og mange af “kundernes”. Rige mænd blev hans ”partners in crime”.

Han kunne dyrke sine lyster i det fantastiske hus ved Central Park, lejligheden i Paris, ranchen i Texas og hans egen ø blandt Virgin Islands. Eller også på flyet, Lolita Express.

Da han blev arresteret i sommer kom han fra Paris.

Bill Clinton var en nær ven. Du er en nær ven, når du har fløjet med Epstein i hans 747 hele 26 gange, som logbøgerne viser. Det kan være flere.

Bill og Jeffrey

Da Clinton besøgte Oslo i 2003 var det med Lolita Expressen og Epstein var med.

Clinton kom for at bede statsminister Bondevik om penge til the Clinton Foundation.

Epstein og Clinton fortsatte turen sammen og rejsemålene siger noget om hvor stor deres “reach” var:

Ifølge flightloggen ankom Epsteins privatfly Gardermoen (opført med den civile flypladskode «ENGM») 4. november 2003. Både Epstein og Clinton står opført som passagerer. Epstein fløj så videre til Stockholm (kodet «ESSA»). Dagen efter fløj han tilbage til Oslo og hentede Clinton.

Derfra drog de to videre til Tolmatsjovo lufthavn i Sibirien. Der overnattede de en nat, før de rejste videre igen til Hongkong, Chengdu og Beijing i Kina.

Epstein og Clinton var “buddies”. De havde gensidig fordel af hverandre. Når vi ved så meget om Epsteins brug af unge piger på den ene side og Clintons mange kvindehistorier på den anden, hvoraf mindst en er voldtægt, er det nærmest utænkeligt at de ikke delte seksuelle historier sammen, at sex var en del af deres samvær.

Det gælder særlig det som foregik på Love Island. Lokalbefolkningen kunne ikke lide trafikken af unge piger, oplyste en kaptajn som plejede at fragte “selskaberne” over til øen.

Personlige sfære

Kronprinsesse Mette-Marit beklager at hun ikke undersøgte sagen nærmere. Men hun har været i Epsteins intimsfære – hans hjem, og det var efter at han var dømt. Mette-Marit har skaffet sig en betydelig stab. En af deres opgaver er at tjekke nye bekendtskaber. Der skulle bare enkle Google-søgninger til for at konstatere at Epstein var gift for et medlem af kongehuset.

Anklagemyndigheden i Florida – en Demokrat – snød de 20 unge piger som havde anmeldt ham. Epstein fik specialbehandling: Sagen blev dømt som en delstatssag, ikke en føderal. Han fik lov til at afsone på vilkår man kun hører om i bananrepublikker: I sin egen fløj og med udgang 13 timer om dagen.

Mægtige venner

Denne specialbehandling var et signal om at Epstein havde mægtige beskyttere. Anklagerne mod ham var mange, men blev reduceret til en enkelt sag.

Som seksuel overgriber skulle han have været på en selvstændig observationsliste. Men intet fungerede i tilfældet Epstsein. Han kunne vende tilbage til jetset-livet. Han kunne samle tråden op igen.

Han fortsatte omgangen med prins Andrew, som indrømmede at have boet hos ham i flere dage i New York, officielt for at gøre det “slut”.

Mette-Marit brød forbindelsen i 2013, og siger det var fordi Epstein brugte bekendtskabet med hende til sin egen fordel.

I redegørelsen fra Mette-Marit nævnes tre møder, hvoraf to var ganske korte. Men hvis det var tilfældet ville der have stået “tre gange”, ikke “flere”. Hvor mange gange var det kronprinsessen mødte Epstein? Det understreges, at der var “flere personer” til stede.

Netop. Hvilke?

Ikke en skjult side

Historien om Epstein handler ikke om en person, der havde en mørk side, som de personer han omgikkes ikke vidste om. Han trak mange af dem han mødte ind i den mørke sfære og det var vanskeligt ikke at opdage, at han var en person det kunne være smart at holde sig fra. I hvert fald hvis man var kongelig.

Men Epstein havde så mange mægtige mænd omkring sig at klarsynet svigtede hos mange bekendtskaber. Og for nogen også det moralske kompas.

Historien om Epstein minder om Harvey Weinstein. Alle vidste hvad Weinstein havde gang i, men de beskyttede ham gennem deres tavshed.

Sort stjerne

Epstein-sagen er så stor, at den virker som et sort hul. Han suger folk ned i et stort hul, og han gør det efter sin død.

At Epstein døde i cellen, omgivet af vagter som “glemte” at patruljere hvert 30 minut, at room-maten var flyttet og kameraerne ikke fungerede, er lidt for mange sammentræf til at folk tror det var tilfældigt. At han havde en skade på halsvirvelen, som forbindes med kvælning, styrker overbevisningen om drab, selv om justitsminister William Barr tror det hele var et sammenfald af tilfældigheder og at det var selvmord.

Folk flest tror derimod han vidste for meget.

Epstein er blevet en tabloidhistorie, som ikke dør på et øjeblik, fordi den siger noget om hvor korrupt den amerikanske/vestlige elite er blevet.

Alle kort på bordet?

Som Ronan Farrow har rullet Weinsteins og andre mediefolks seksuelle udnyttelser op, vil nogen fortsætte med at grave i Epsteins.

Det må Mette-Marit leve med.

Måske det ville være bedre at lægge alle kort på bordet en gang for alle? Som hun gjorde da hun trommede sammen til pressekonference for at fortælle om “udadreagerende fester”?

Også den historie vækkes til live. Man bliver mindet om at Norges kommende dronning havde erfaringer, som gik ud over det vi forbinder med sædvanlige fester.

 

ANNONSE