Nyt

Stillbillede: CNN/YouTube.

 

Det var naturligvis ikke ukendt, at afrikanske migranter blev solgt som slaver i Libyen, dertil var vidnesbyrderne for mange. Og for fleres vedkommende er det, som sker på den anden side af Middelhavet ikke nødvendigvis ganske anderledes – hvilket Fabrizio Gatti dokumenterede for elleve år siden med sin berømte reportage fra de syditalienske tomatplantager.

Alligevel er det et scoop, når CNN skaffer levende billeder af et slavemarked i det nordafrikanske land:

Det er ikke lige til at sige,  hvad der det gør mest indtryk: selve handlen eller interviewet med en tidligere slave – måske det sidste.

Manden omtalt som Victory græder for åbent kamera, da han taler om den forestående deportationen tilbage til sit hjemland Nigeria. Han ville så gerne være kommet til Europa, som det lykkedes for flere af hans rejsekammerater, men han er i det mindste ikke blevet dræbt, en skæbne, som er blevet andre til del.

Interviewet viser, hvilket ekstremt brutalt og hasarderet væddemål mennesker syd for Sahara er villige til at indgå. Den 21-årige Victory er nedslået, fordi han har brugt både sin mors og sine egne sparepenge i forsøget på at nå til Europa. Nu rykker han tilbage til start, uden at have opnået andet end at have spildt pengene.

ANNONSE

Hundredetusinder af andre er villige til  at gøre samme forsøg, og det vil for manges vedkommende ende i samme tragedie.

For den blødhjertede er den instinktive reaktionen måske, at Victorys anstrengelser burde have været belønnet med en lykkelig slutning. Men hvorfor skal det lige lykkes ham at tage et ekstremt velstandsspring?

Der bor næsten 200 millioner mennesker i Nigeria, et tal som forventes hurtigt vil stige til det dobbelte. Victory havde utvivlsomt flere ressourcer end en gennemsnitlig landsmand, som ikke har mulighed for at gøre samme forsøg. Hvorfor kunne han ikke blive, hvor han var og have gjort sit bedste for familien derhjemme?

Stillet over for flere hundrede millioner mennesker med samme ekstreme gambler-mentalitet, har Europa ikke noget valg: Håbet om at væddemålet lykkes, må bringes til ophør. Alternativet er, at Europa udsletter sig selv.

De medier som omtaler CNNs reportage, dvæler ikke ved denne risikovillighed, der kan få en til at tabe vejret. Folk får ikke bibragt nogen forståelse for det vanvittige i anstrengelserne og det hasardspil, som mennesker indlader sig på for at komme inden for i vores samfund. Mest af alt udgør dette fænomen en trussel.

ANNONSE

Ét svar til “Den risiko afrikanere er villige til at løbe”

  1. Britta Due Andersen siger:

    Problemet i en nøddeskal: Humanisterne ser det enkelte menneske, vi andre ser mængden, dvs de mange, mange millioner, som også ser Vesten som deres redning.

Mest læst

Vestens triste eftermæle