Gæsteskribent

Den Afrikanske Union og Den Europæiske Unions (AU-EU) topmøde den 29.-30. november 2017 i Abidjan i Elfenbenskysten endte som en patetisk fiasko, da de 55 afrikanske og 28 europæiske deltagende ledere var ude af stand til at nå til enighed om selv basale foranstaltninger for at forhindre at potentielt tocifrede millioner afrikanske migranter oversvømmer Europa.

På trods af høje forventninger og flotte erklæringer var den eneste konkrete beslutning, der blev truffet i Abidjan, et tilsagn om at evakuere 3.800 afrikanske migranter, der var strandet i Libyen.

Mere end seks millioner migranter venter i lande rundt om Middelhavet på en lejlighed til at komme til Europa ifølge en hemmelig tysk regeringsrapport, der er blevet lækket til Bild. Ifølge rapporten venter en million i Libyen, en million venter i Egypten, 720.000 i Jordan, 430.000 i Algeriet, 160.000 i Tunesien og 50.000 i Marokko. Mere end tre millioner, der venter i Tyrkiet, bliver forhindret i at komme ind i Europa på grund af EU’s migrantaftale med den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan.

ANNONSE
Migranter, der i en båd krydsede over fra Libyen til Europa, ventede på at blive reddet af besætningsmedlemmer fra Migrant Offshore Aid Station’s (MOAS) skib Phoenix den 18. maj 2017 ud for Lampedusa i Italien. (Foto: Chris McGrath/Getty Images)

Den tidligere chef for den britiske ambassade i Benghazi Joe Walker-Cousins advarede om, at en million migranter fra lande over hele Afrika allerede er på vej mod Libyen og Europa. EU’s indsats for at optræne en libysk kystvagt var “for lidt og for sent”, sagde han. “Mine informanter i området fortæller mig, at der potentielt er en million migranter, hvis ikke flere, der allerede er kommet op ad hovedruten fra det centrale Afrika og Afrikas Horn.”

Det Europæiske Parlaments formand Antonio Tajani har fremført, at Europa “undervurderer” omfanget og alvoren af migrantkrisen, og at “millioner af afrikanere” vil oversvømme kontinentet i løbet af de kommende år, medmindre der straks foretages hasteforanstaltninger.

I et interview bragt i Il Messageroudtalte Tajani, at der vil komme en folkevandring “af bibliske proportioner, der vil være umulig at stoppe”, medmindre Europa håndterer problemet nu:

“Befolkningsvækst, klimaændringer, ørkendannelse, krige, sult i Somalia og Sudan. Disse faktorer tvinger folk til at rejse bort.

“Når folk mister håbet, er de villige til at løbe risikoen ved at krydse Sahara og Middelhavet, for det er værre at blive hjemme, hvor de løber enorme risici. Hvis vi ikke snart håndterer dette, vil vi inden for fem år have millioner af mennesker lige udenfor vores hoveddør.

“Vi forsøger i øjeblikket at løse et problem med nogle få tusinde mennesker, men vi har brug for en strategi for millioner af mennesker.”

Tajani opfordrede få dage inden AU-EU topmødet til en “Marshallplan for Afrika” – en langvarig investeringsplan til 40 milliarder euro (300 milliarder kroner) for at give kontinentet et løft inden for uddannelse og jobmuligheder og derved tilskynde folk til at blive. Han advarede om, at den hastigt stigende befolkningsvækst i Afrika bliver en demografisk “bombe”, der vil skubbe millioner af afrikanere til Europa. “Uden en strategi får vi terrorisme, illegal indvandring og ustabilitet”, sagde han.

Ifølge FN’s nye rapport “World Population Prospects: The 2017 Revision” vil mere end halvdelen af den globale befolkningsvækst mellem nu og 2050 ske i Afrika. Afrikas befolkningstal forventes at stige med 1,3 milliarder mennesker, fra 1,2 milliarder i 2017 til 2,5 milliarder i 2050. I 26 afrikanske lande forventes befolkningstallet at stige til mindst det dobbelte i perioden fra 2017 til 2050.

En stor del af Afrikas befolkningsvækst vil ske i Nigeria, der ifølge FN er verdens 7. mest folkerige land nu. I 2050 vil Nigeria have overhalet USA og vil da være verdens 3. mest folkerige land, næst efter Indien og Kina (Indiens befolkningstal forventes at overhale Kinas i 2024).

Efter 2050 forventes Afrika at være det eneste område i verden, hvor der stadig sker en “betydelig befolkningsvækst” – kontinentets andel af verdens befolkning forventes ifølge rapporten at stige fra 17% i 2017 til 40% i 2100.

Afrika er nu det yngste kontinent på jorden: 60% af Afrikas befolkning er under 25 år, sammenlignet med 32% i Nordamerika og 27% i Europa.

EU’s 28 lande har et BNP på 18 billioner dollar, hvilket er ni gange mere end Afrikas 2 billioner dollar.

Michael Møller, der er direktør for FN’s kontor i Genève, har advaret om, at Europa må forberede sig på ankomsten af flere millioner migranter fra Afrika, Asien og Mellemøsten. I et interview bragt i The Timesfortæller danskeren:

“Det, vi har været vidne til, er en af de største menneskevandringer i historien. Og det vil blot accelerere. Alle unge mennesker har mobiltelefoner, og de kan se, hvad der sker i andre dele af verden, og det virker som en magnet”.

Tysklands udviklingsminister Gerd Müller tilslutter sig advarslen:

“De største migrationsbevægelser venter stadig i fremtiden: Afrikas befolkning vil fordobles i løbet af de nærmeste årtier. Et land som Egypten vil vokse til 100 millioner mennesker, Nigeria til 400 millioner. I vores digitale tidsalder med internet og mobiltelefoner kender alle til vores velstand og livsstil”.

Müller tilføjede, at kun 10% af dem, der nu er på farten, har nået Europa: “Otte til ti millioner migranter er stadig undervejs”.

Gideon Rachman har i Financial Timesbeskrevet Europas vanskelige situation:

“Én mulig reaktion vil for Europa være at acceptere, at indvandring fra resten af verden er uundgåelig – og favne den helhjertet. Europas gældsplagede økonomier har brug for en saltvandsindsprøjtning af ungdom og dynamik. Hvem skulle ellers arbejde på vores plejehjem og byggepladser, hvis der ikke var indvandrerne fra resten af verden?

“Selv de europæere, der er fortalere for indvandring, er alligevel tilbøjelige til at fremføre, at nytilkomne i Europa selvfølgelig alle skal acceptere ‘europæiske værdier’. Det kan vise sig urealistisk… Mange indvandrere fra Mellemøsten og Afrika tager langt mere konservative og sexistiske holdninger med sig. Det vil kræve mere end et par lektioner i medborgerkundskab at ændre på det…

“Det vil måske være muligt for østater omgivet af Stillehavet, såsom Japan og Australien, at opretholde en streng kontrol med indvandringen. Det vil være næsten umuligt for EU, der er en del af den eurasiske landmasse og kun er adskilt fra Afrika af korte afstande over Middelhavet”.

Soeren Kern er Senior Fellow ved det New York-baserede Gatestone Institute.

Europas migrantkrise: Millioner er på vej
“Afrikansk folkevandring af bibliske proportioner vil være umulig at stoppe”

af Soeren Kern
26. December 2017
Oprindelig engelsk tekst: Europe’s Migrant Crisis: Millions Still to Come
Oversat af Kirsten Valeur

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE

2 svar til “Europas migrantkrise: Millioner er på vej: “Afrikansk folkevandring af bibliske proportioner vil være umulig at stoppe””

  1. Jan Ivan Christiansen siger:

    Det må nokk hardere lut til. Kriksskip som ligger i fjæresteinene i Libya og andre land i nord Afrika. Eskorter tilbake og senk båtene.

  2. naalsund siger:

    Slipp en atombombe, er mer humant enn millioner sulter ihel, det er intet håp for dette kontinentet, krig og vold og sult og de yngler som kaniner gjør ikke saken bedre.

Mest læst