Nyt

EU’s ambassadør i Nigers hovedstad Niamey, Raul Mateus Paula, advarer om at den demografiske udvikling i Afrika er en tikkende bombe, skriver Die Welt: Hvis den nuværende udvikling ikke standses, kan den føre til en katastrofe, siger han.

Den katastrofe han har i tankene, er en vedvarende masseindvandring til Europa, og den tyske avis skriver, at en ny fase af migrationen er begyndt, efter at mere end en million mennesker fra Afrika syd for Sahara asylindvandrede til Europa mellem 2014 og 2017, ifølge tal fra Eurostat.

«Vi vil gøre alt for at komme til paradis», lyder et omkvæd blandt migrationslystne afrikanere. Fortroppen har inspireret andre:

Op mod 400.000 personer fra Nigeria, 270.000 fra Senegal, 250.000 fra Ghana og 180.000 fra Kenya bor allerede i Europa. De har rapporteret hjem. Og meningsmålinger som det velrenommerede amerikanske PEW-institut har udført i disse lande, viser at 75 procent af de adspurgte i Ghana, 74 procent i Nigeria samt omkring halvdelen i Kenya, Senegal og andre lande, ønsker at migrere – helst til Europa eller USA. I Nigeria, Ghana og Senegal er det 40 procent som har planer om at udvandre inden fem år.

ANNONSE

Og Europa er klart lettest at nå. Kun Middelhavet skiller vor verdensdel fra det afrikanske kontinent. I Libyen venter 400.000 personer på chancen for overfart, i Marokko 50.000. De, som allerede har kontakter i vor verdensdel, kan også regne med finansiel og logistisk hjælp.

Reservoiret af mennesker som kan tænke sig at følge efter, er i praksis uudtømmeligt: Nigeria har i øjeblikket knapt 200 millioner indbyggere, et antal som forventes at stige kraftigt de nærmeste årtier. Væksten vil også være kraftig andre steder i Afrika syd for Sahara, som i øjeblikket har mere end en milliard indbyggere, og vokser stærkt. Der tales om en fordobling inden år 2050.

Hvert år kommer millioner af nye mennesker til verden som ikke har udsigt til job. «Hvis du ikke får arbejde i Europa, er det fordi du er doven og ikke vil arbejde», lyder et andet omkvæd i Afrika. 

EU har taget nogle små skridt med sigte på at forsøge at standse migrantstrømmen i Niger, hvor Sahel er et knudepunkt for trafikken på vej nordover. Dette vil ikke være tilstrækkeligt i det lange løb, siger EU-ambassadør Paula. Migrationen fra syd for Sahara vil finde nye veje. Det er for mange og for beslutsomme mennesker, som vil rejse.

Den logiske følge af ambassadørens ord er noget, de fleste oplyste mennesker har ment længe: Migrationen til Europa må standses med hårde og afskrækkende midler for at vor verdensdel skal undgå at styre mod katastrofen.

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE