Nyt


Efterhånden som Stockholm-terroren kommer nogle dage på afstand, begynder et politisk efterspil så småt at tage form.

Sverige­demokraternas leder, Jimmie Åkesson, som deltog ved minde­ceremonien efter ugerningen, har bakket op om stats­minister Stefan Löfvens umiddel­bare håndtering af situationen, men rejser nu også politisk kritik.

Til Expressen siger Åkesson:

– Min ilska växer, säger han. Rätt mycket, faktiskt. Vi har alltså en person som har fått ett utvisnings­beslut redan 2016, men som uppe­håller sig illegalt i landet och som kan genom­föra det här. Det är en prakt­skandal om upp­gifterna stämmer.

Polisen har miss­lyckats?

– Jag vet inte om det är polisen som har miss­lyckats. Ytterst håller jag regeringen ansvarig. Sedan REVA-debatten 2013 har antalet inre utlännings­kontroller mer än halverats, men det är inte polisens fel utan politikens. Politiken har sänt signaler om att det är fel med den typen av kontroller. Social­demokraterna och Miljö­partiet gick till val på att försvåra inre utlännings­kontroller.

SD-lederen er af den opfattelse, at Stockholms-terroren måske kunne være afværget, hvis regeringen havde været mere lydhør over for kritik.

Regeringen har på sin side ikke den store lyst til at blive draget til ansvar. Stats­minister Stefan Löfven har taget initiativ til samtaler med de politiske partier om mulige tiltag mod terrorismen. Men ikke alle partier er inviteret:

– Jag har inte sett någon inbjudan till sådana samtal, och när jag lyssnade på Stefan Löfven fick jag upp­fattningen att det gällde de partier som tidigare deltagit i samtalen kring strategin mot vålds­bejakande extremism, säger Jimmie Åkesson.

Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson bekräftar för Expressen att Sverige­demokraterna inte är välkomna till de nya samtalen. Det är inte heller Vänster­partiet som hoppade av den förra överens­kommelsen.

Riksdagens tredje største parti, som har stigende tilslutning blandt vælgerne, og ligger øverst eller næst øverst i menings­målingerne, udelukkes med andre ord fra den politiske behandling a et fundamentalt samfunds­spørgsmål. Det er noget stærkt ekskluderende ved det indbildt inkluderende Sverige.

Löfvens forbigåelse er ikke bare en desavouering af Sveriges Demokraternes mange vælgere. Det er også et udtryk for fejhed. Regeringen frygter åbenbart at komme i forlegenhed ved at blive konfronteret med alle de år, hvor Åkesson og hans parti­fæller har protesteret mod den udlændings­politik, som lagde alle baller til rette for den nedslagtning, som fandt sted for fire dage siden.

ANNONSE

 

Expressen

ANNONSE

Ét svar til “Löfven udelukker Sverigesdemokraterne fra politiske forhandlinger om terror-bekæmpelse”

  1. KnudMadsen siger:

    Det må da være et træk, der kun kan give bagslag for den tåbelige idiot til Löfven.
    Svensson burde ikke se på sådan en svinestreg uden at reagere. Sikke dog en modbydelig arrogance.