Nyt

De borgerlige partiledere, her repræsenteret ved  Anna Kinberg Batra (M) og Jimmie Åkesson (SD), er enige: forsvarsminister Peter Hultqvist skal væk.

 

Oppositionen i Sverige står fast på mistilliden til forsvarsminister Peter Hultqvist. Hvis ikke Hultquist går, kræver de hans afgang til september.

Kun få timer efter, at statsminister Stefan Löfven ofrede to ministre for at hindre et mistillidsvotum., fastholdt oppositionen sit krav om, at også forsvarsministeren må gå.

Dermed sidder den socialdemokratiske regering fortsat vaklende på deres taburetter, da Löfven har gjort det helet klart, at han ikke vil ofre forsvarsminister Hultqvist.

Fastholder mistilliden

I en fælles pressemeddelelse anklager de fire partier i Alliancen – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna – Hultqvist for at have tilbageholdt oplysninger om sikkerhedsskandalen i Transportstyrelsen og fastholdt, at de vil fremme et mistillidsvotum.

Senere på aftenen begyndte tvivlen tilsyneladende at melde sig hos flere af partiene i Alliancen, skriver NTB, med svenske TT som kilde:

– Der er mange hos os som mener, at det er forkert at fremme et mistillidsforslag mod Hultqvist, men andre partier har ment noget andet, sagde en kilde i Liberalernas rigsdagsgruppe.

Tvivl i rækkerne?

En kilde i Centerpartiet rejste også tvivl om, hvorvidt man bør fremme et mistillidsforslag mod forsvarsministeren.

– Man skal måske ikke være helt så sikker på, om spørgsmålet om mistillid vil blive rejst i Rigsdagen, sagde kilden.

Partilederne står derimod fast: Forsvarsministeren har ikke deres tillid. De mener, det var rigtigt, at to ministre fik en fyreseddel:

– Men samma ansvar bär försvarsminister Peter Hultqvist (S). Så vår kritik mot honom kvarstår, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Også Centerpartiets leder, Annie Lööf, og Moderaternas partileder holder fast på mistilliden mod forsvarsministeren.

– Det här handlar om Sveriges säkerhet och enskilda personers säkerhet. Det här är den största säkerhetskrisen på decennier, säger Kinberg Batra (M) till TT.

Alliancen meddeler, at det ikke bliver aktuelt med et ekstraordinært møde i nationalforsamlingen midt i sommerferien:

– När det var tre statsråd så var det angeläget att göra den här förändringen mycket snabbt och vi var beredda att kalla in riksdagen, men nu behövs inte det, säger Jan Björklund (L).

Det politisk ansvar bliver først afkrævet, når rigsdagen samles i september.

– Vi kommer att väcka misstroende under första ordinarie sammanträde, under förutsättning att ingenting nytt framkommit som förändrar bedömningen, säger Annie Lööf (S).

På den baggrund virker det temmelig besynderligt, at NTB kan konkluderer følgende:

«Om og når oppositionen i Sverige vil fremme en  mistillidsdagsorden mod forsvarsministeren, er derfor uklart.»

Det er i hvert fald uklart, hvad NTBs motiv er for denne «alternative» fremstilling.

Hultquist fredet

Löfven har fredet Hultqvist og antyder at han overvejer at udskrive nyvalg, hvis oppositionen fremmer en mistillidsdagsorden mod ham.

– Jeg vil ikke have politisk kaos i Sverige. Det er ikke det vi vi har brug for nu, sagde Löfven da han fik spørgsmålet om muligheden for nyvalg.

Han henviste blandt andet til de formidable udfordringer, som venter Sverige gennem den øgede spænding i Østersøen, usikkerheden om konsekvenserne af brexit og regeringens arbejde med reformer inden for sundhedsvæsenet.

– Ansvaret for det som skjer videre, ligger hos dem som eventuelt framsetter et mistillitsforslag mot Hultqvist, sa Löfven.

IT-sikkerhedsskandale

Baggrunden for IT-sikkerhedsskandalen i Sverige er Transportstyrelsens beslutning om at udlicitere IT-driften til IBM i 2015.

IBM delegerede opgaver videre til underleverandører i Tjekkiet og Rumænien, og følsomme personoplysninger om millioner af svenskere er dermed blevet lækket.

Torsdag gav Löfven infrastrukturminister Anna Johansson og indenrigsminister Anders Ygeman sparket, fordi de ikke informerede hverken ham eller Rigsdagen om omfanget af skandalen.

 

Aftonbladet: Alliansen eniga – misstroendet kvarstår

ANNONSE