Nyt

Dørene lukkes: Sveriges statsminister Stefan Löfven møder sin tyske kollega Angela Merkel i Rosenbad, Stockholm i fjor. Foto Henrik Montgomery TT via Reuters / Scanpix 

65 ansatte ved det svenske Udenrigsministerium har undertegnet et opråb, som indikerer at de ikke vil være loyale mod en regering, som ikke udgår fra det socialdemokratiske parti.

Det er Ledarsidorna.se som afslører opråbet og dets indhold. Ledersidernes redaktør er socialdemokraten Johan Westerholm.

Ifølge Westerholm udpeger opråbet implicit “alla andra regeringar än en socialdemokratisk som fientligt inställd till personer med olika handikapp, etniskt ursprung eller annan sexuell läggning än heterosexuell”.

Faksimile av oppropet til de UD-ansatte.

I lande som Sverige og Norge står princippet om et upartisk og loyalt embedsværk og statsapparat meget stærkt. Administrationen skal være loyalt overfor den til enhver tid siddende politiske ledelse. I lyset af dette nær sagt hellige princip er det svenske opråb temmeligt opsigtsvækkende

Initiativet til opråbet blev taget da det stod klart, at regeringen Löfven måtte gå af, og initiativtagerne mener altså at en ny regering vil blive racistisk og homofobisk – uden at vide noget om hvordan en ny regering kommer til at se ud og hvad dens parlamentariske grundlag kommer til at være.

På det tidspunkt at Ledarsidorna.se får opråbet at se har 65 personer undertegnet det.

Blandt dem er Eftaim Gomez, chef for FN-enheden og udnævnt af udenrigsminister Margot Wallström. Efraim Gomez har tidligere gjort sig bemærket ved at nægte at udlevere dokumenter til Riksdagens udenrigsudvalg, til trods for at udvalget har krav på at se alle dokumenter, der angår hans ansvarsområde.

ANNONSE

Det sær-svenske og noget diffuse begreb værdigrundlag er centralt i opråbet:

I uppropet ställs bland annat frågan om medarbetarna kan anse sig befriade från lojalitetsplikten mot en ny minister om de anser att en ny politisk ledning bryter mot den tidigares värdegrund.

Oppropet stiller spørsmålstegn ved om regjeringen “kan garantera att nästa regering eller regeringsunderlag inte kommer att urholka RK:s (regeringskansliet, red. anm.)värdegrund och policys inom mångfald och icke-diskriminering”.

At der står “parlamentarisk grundlag” antyder at opråbets forfattere formentlig mener, at selv en regering, som bare støttes passivt af Sverigedemokraterna anses som en trussel mod værdigrundlaget.

Oppropet stiller spørsmålet om lojaliteten mot regjeringen står over värdegrunden, samt hva det innebærer for utenriksdepartementets ansatte å representere sin arbeidsgiver regeringskansliet“om företrädare för regeringen och/eller partier i regeringsunderlaget menar att vissa tjänstemän med hänsyn till deras bakgrund – t.ex judar, samer eller muslimer – inte är ‘svenskar’?”.

At samer og jøder ikke skulle være svenskere er en påstand, som forbindes med Sverigedemokraternas Björn Söder, afgående anden vice talman(vicepræsident) i Riksdagen. I juni sagde Söder til SVT at hans udtalelse er fejlfortolket, og at han tvært imod har forsvaret minoriteternes rettigheder:

– Det är upp till varje individ att själv identifiera sin nationstillhörighet. När jag talar om minoriteter är det till stöd för deras särskiljning och särskilda rättigheter. Att anklaga mig är att vrida det hela 180 grader och medvetet misstolka.

 

 

ANNONSE