Nyt

Efterforskningen af drabet på en 30-årig mand,  som ble skudt i Malmö i forrige uge kan være blevet så groft forsømt, at en mistænkt morder går fri. Der er desperat mangel på drabsefterforskere i Sydsverige.

Da den 30-årige blev skudt, disponerede Malmös politi de facto ikke over folk, som kunne påbegynde en drabsefterforskning. Der skulle gå over et døgn – måske to – før det første efterforskningsskridt blev taget:

– Vi hade svårt att få ordinarie personal på ärendet, Det tog för lång tid, säger Stefan Sintéus (Malmös politimester, red. anm.) som nu kallar in pensionerade mordutredare för att lösa den akuta krisen.

Politiregion Syd har i dag 26 uopklarede mord liggende på skrivebordet – med skrigende mangel på kompetente efterforskere. I Malmö er krisen værst med elleve mord og en akut mangel på rutinerede efterforskere, som ved hvordan en mordefterforskning skal føres.

ANNONSE

Krisens reelle omfang er ukendt for udenforstående, skriver Expressen. Et brev fra den øverste statsadvokat Ola Sjöstrand, leder af Malmös anklagemyndighed, til Malmös politimester, afslører, at situationen kan resultere i, at mistænkte mordere går fri. Brevet er dateret 16. november, to dage efter, at den 30-årige blev slået ihjel. Sjöstrand skriver i brevet, at den anklager, der har ansvar for sagen, havde informeret ham om, at sagen ikke var blevet efterforsket. Dette på trods af, at politiet havde fået klar besked om at iværksætte vigtige efterforskningsskridt.

Åbenlyse risici

Sjöstrand opremser de åbenlyse risici for, at mordere kan gå fri: Gerningsmændenes evne til at forhindre eller ødelægge efterforskningen øges for hver dag, vidneudsagn svækkes som tiden går, risikoen for at vidner bliver bange eller udsættes for trusler øges, ligesom risikoen for, at gerningsmanden forlader landet er overhængende.

Politimester Sintéus indrømmer, at mordefterforskningen har været forsømt:

Vi hade ingen mottagare som kunde ta hand om åklagarens direktiv. Vi hade svårt att få ordinarie personal på ärendet, Det tog för lång tid och är självklart djupt olyckligt. Vi vet ju så väl vad som krävs säger Stefan Sintéus.

Krisen understreges af, at malmöpolitiet kunne have reddet stumperne takket være et tilfældig studiebesøg:

– Av en händelse hade vi personal från Stockholm som arbetar med gängkriminella för att studera hur vi arbetar. De har faktiskt hjälpt oss inledningsvis, säger Stefan Sintéus.

Resultatene raser

Svensk politi har aldrig efterforsket så få sager som nu. I år er der rejst 9% færre tiltaler end i samme periode sidste år – fra januar til oktober blev der således rejst tiltale i 120.015 sager mod 131.890 sager i 2015, skriver Dagens Nyheter.

Ifølge rigspolischef Dan Eliasson er den væsentligste forklaring, at bølgen af uopklarede mord og mordforsøg stjæler ressourcer fra anden kriminalitet.

– Den tunga, grova brottsligheten måste vi prioritera. Vi kan inte lägga ett mord åt sidan, kommentar Dan Eliasson.

Virkeligheden har indhentet rigspolischefen. Også de groveste former for kriminalitet lider nu under mangel på ressourcer.

Gang på gang har regeringen krævet at politiet må præstere bedre. Indenrigsminister Anders Ygeman har forlangt bedre resultater allerede i år. Men det går altså den forkerte vej.

Rigspolitichef Dan Eliasson står imidlertid ved sit løfte.

– Det ska fan vända, på ren svenska, säger han till DN.

Resultaterne synes imidlertid at afhænge af tilfældige politifolk på studiebesøg og opfordringer til pensionerede politimænd om at komme tilbage på arbejde. Tiden er ved at løbe ud. Eliasson sidder ikke sikkert i rigspolitichef-stolen.

 

http://www.expressen.se/kvallsposten/mord-utreddes-inte-pa-ett-dygn/

ANNONSE

2 svar til “Svensk politi i frit fald: Efterforskning blev ikke indledt drabssag i over et døgn”

  1. […] Document: https://www.document.dk/2016/11/24/svensk-politi-frit-fald-efterforskning-ikke-indledt-drabssag-doeg… […]

  2. […] Svensk politi i frit fald:Efterforskning blev ikke indledt i drabssag i over et døgn […]