Nyt

Sociale medier er blevet laboratorier for svenske teenagere, hvor gangstervælde kan blomstre og udvikle sig, advarer politiet. “Det er sociale mødesteder og steder, hvor man lægger opgaver ud, for eksempel at slå folk ihjel.

Hvor andre bruger sociale medier  til at købe og sælge ting, bruger teenagere chat grupperne til at hænge hinanden ud og bestille mord.

“Unge mennesker i alderen 16-17 år har ikke fuldt udviklede hjerner. Hvis de også har lidt eller ingen opdragelse hjemmefra, mangler de hæmninger.

Det er der, tingene kan gå galt.

”Torpeden för 25 lax” var namnet på en chattgrupp som skapades på Instagram i april 2023.

”Lyssna det finns jappning för 25 lax. Vem är redo?”, skrev en då 17-årig pojke från Malmö i chatten. Jappning är slang för skjutning.

Några månader senare misstänks 17-åringen ha rekryterat en 16-årig pojke från ett hvb-hem. Uppdraget skulle utföras i Västerås och benämndes som ett ”ärende för 150 lax”.

I juli blev missionen udført. Den 16-årige havde fået et lift til Bjurhovda i Västerås. Der passede han op en anden ung mand, som havde været hos frisøren og var på vej hjem. Han blev skudt lige uden for det hus, hvor han boede. Hans familie var hjemme, da deres søn blev skudt udenfor hjemmet den 9. juli.

Der var kun én hage ved det: Den 16-årige havde skudt den forkerte person. Det blev afsløret under retssagen.

Svensk politi vender nu opmærksomheden mod de sociale medier.

– Ju mer vi tittar på det desto mer förstår vi att de inte skulle kunna planera, hetsa och genomföra dåd om de inte hade sociala medier, säger polismäster ved Noa, Carin Götblad.

Det beklages, at lovgiverne ikke har fulgt med tiden på det digitale område. Men er det en gyldig forklaring så mange år efter, at Instagram, Messenger og Signal har eksisteret?

ANNONSE

Og hvis ja, hvad er alternativet? Masseovervågning?

Som kriminalkommissær Luhay Mohageb selv sagde til DN for nylig: “Problemet er, at en del af ungdomskulturen glorificerer gangster tilværelsen.

– Ungdomskulturen är i dag marinerad av gangsterism. De unga kommer inte ifrån det. Det är musiken, musikvideos. Det är en klädstil, sättet du pratar på, hur du går och rör dig. Det förmedlas budskap som jag menar korrumperar unga personers värderingssystem, säger han.

Hvem glorificerer? Medierne, modebranchen, musikindustrien. Hvis de ikke havde fortalte os, at gangstere er cool, ville der ikke være nogen udbredt kultur af gangstere. Det ville være et undergrundsmiljø. Nu er det mainstream.

Og det er selvfølgelig også relateret til den voldskultur, som Sverige har importeret.

Politiet vil gøre noget ved de sociale medier. Det kan få konsekvenser for ytringsfriheden og privatlivets fred. Men de værdier er allerede under pres og er blevet relative.

Nu pågår ett utvecklingsarbete inom Polismyndigheten för att förbättra sättet att arbeta med sociala medier.

– Det finns en syn på att man ska tillåta mycket på internet med hänvisning till yttrande- och rörelsefriheten. Men det kanske skadar mer än vad det hjälper, säger Erik Lindblad, nationell operationsledare vid den nationella särskilda händelsen Frigg.

https://www.dn.se/sverige/polischefen-sociala-medier-ar-nya-sergels-torg/

ANNONSE

Mest læst

Bidens store bagslag