Nyt

Elleve drab og over 80 drabsforsøg er under efterforskning i Malmö. Byen plages af overfaldsvoldtægter, røverier, vold, tyverier og bedragerier. Politimesteren trygler nu byens indbyggere om hjælp.

Politiet er ved at miste grebet med en eskalerende – og ofte voldsrelateret-  kriminalitet.

Malmö betaler nu prisen for årtiers mislykket integration. Byens myndigheder har stiltiende accepteret, at bydel efter bydel er blevet mere eller mindre lovløs, og at denne lovløshed nu er så omfattende, at politiet er ved helt at miste grebet.

Statsadvokat: – Politiet i Malmö i ferd med å kollapse

«Vi har en voldsspiral af store dimensioner.» Sådan beskriver politimester Stefan Sintéus, chef for Malmö politi, situationen på politiets facebookside.

Tavshedens lov

Banderne kræver tavshed, og det ved folk. Når tavshedens lov slår igennem får politiet ikke meget hjælp fra offentligheden. Det hæmmer i særlig grad efterforskningen af de mange drab og drabsforsøg:

«Hjælp os. Hjælp os med at få bugt med problemerne,» skriver politimesteren. Han beder på sine grædende knæ om, at folk vil tale, fortælle det hvad de ved til politiet.

ANNONSE

– Vi får anonyme tips som peger i forskellige retninger. Men vi er nødt til at tale med folk, siger Sinteus i et interview med norske VG.

– Vi ved, at der findes en del personer, som sidder inde med oplysninger, de ikke har givet til politiet. Unge mennesker kommunikerer med hinanden på nettet, men vi ikke sige noget til os. Vi ønsker at komme i kontakt med dem – og vi håber forældrene vil tale med deres børn og være sig deres ansvar bevidst, siger han.

I går bragede det ved entreen til en boligblok i Augusten­borgsgatan i Malmö. En sprængladning detonerede og ødelagde indgangspartiet. Ingen er pågrebet, men det er mere reglen end undtagelsen i dagens Malmö. Eller i dagens Sverige, kunne man lige så godt sige.

Et «ytterst ansträngt läge»

Malmö befinder sig i et «ytterst ansträngt läge», konstaterer Sintéus i facebook-artiklen, men skriver også, at han «känner en stor tilltro och tillförsikt» om at politiet nok skal finde ud af at håndtere situationen.

Som han udtrykker sig, lyder det imidlertid som ren ønsketænkning. Det er klart, at politimesteren ikke har noget valg: han er nødt til at tro – i hvert fald officielt – at det nok skal ordne sig. Han «tror» på det – lige til han ikke tror på det længere – og så er han forhenværende politimester.

– Henrettelser

Flere af de mord og drabsforsøg, som nu efterforskes, er bande-relaterede, siger Sinteus til VG. Han udtaler, at flere mord bærer præg af at være rene henrettelser.

– Det bruges gangstermetoder. Folk bliver skudt på klos hold, i ansigtet, eller med flere skud. Og det sker på åben gade, af en gerningsmand, som ikke er bange for at blive set. Årsagen til, at man skyder hinanden kan være simple: Vi har eksempler på drab som skyldes skænderi om en kæreste, siger Sinteus.

Én af de sager, som bar præg af at være en regulær henrettelse, var mordet på den 16-årige Ahmed Obaid. I midten af januar blev han skudt og dræbt på åben gade, få hundrede meter fra sit hjem. Politiet har fortsat ikke pågrebet gerningsmanden til det brutale mord.

– Jeg er bekymret over udviklingen. Når unge mennesker sætter livet til, er det alvorligt, siger Sinteus.

Under efterforskningen af mordet på Ahmed Obaid, har politiet haft problemer med at få folk til at tale. Nogen vil kun udtale sig anonymt, andre vil slet ikke udtale sig. Eller også lyver de:

 – Folk ljuger och berättar direkta osanningar för oss. Det är ett problem för oss, sa den tidligere etterforskningslederen JB Cederholm til Sydsvenskan.

Politiet er overbebyrdet

Politiet i Malmö har længe kæmpet med utilstrækkelige ressourcer. Det har stået på så længe, at en drabssag fik lov at ligge i op til to døgn, før efterforskning blev sat i gang, som Document skrev i november:

Svensk politi i frit fald:Efterforskning blev ikke indledt i drabssag i over et døgn

I forrige uge kom der forstærkninger fra politiets nationale, operative afdeling (NOA). Nu er landets fremmeste eksperter i profilering av gerningsmænd på plads, skriver Expressen.

– I dag har vi ca. 150 personer, som hjælper til i Malmö, ud over vores eget mandskabt, siger Sinteus.

Politimesteren udtaler, at politiet gør hvad de kan for at gøre Malmö tryg for indbyggerne – blandt andet ved at have mere synligt politi på gaderne.

– Den seneste tid har vi beslaglagt et skydevåben om ugen. Det vigtigste er at begrænse antallet af våben, siger han.

Tabuet: indvandringen

At det også havde været vigtigt at begrænse masseindvandringen til Sverige og Malmö, er det naturligvis helt umuligt for politimesteren at påpege.

Sintéus afslutter sit åbne brev med en appel til indbyggerne i Malmö­:

«Hjälp oss att komma till rätta med problemen. Samarbeta med  oss. Låt oss tillsammans göra Malmö till en säker och trygg stad för  barn, ungdomar och vuxna.»

Det lader desværre ikke til at opråbet har den helt store gennemslagskraft. Natten til søndag fandt endnu et mord sted i Malmö: En 44-årig mand er blevet stukket ned med kniv og dræbt. Politiet har tilbageholdt 4 personer, men har endnu ikke rejst sigtelse. Det bringer antallet af mord op på 13 inden for det seneste år i en by på størrelse med Aarhus.

Volden vil ingen ende tage.

Sinténs åpne brev på Polisen i Malmös facebookside

ANNONSE

2 svar til “Nødråb på facebook fra Malmøs politimester: Hjælp os ud af voldsspiralen!”

 1. KnudMadsen siger:

  Som man reder, så ligger man!
  Og 87% af den svenske befolkning ØNSKER jo disse tilstande.

 2. Arne Rasmussen siger:

  STEDET ER DANISTAN (DET TIDLIGERE DANMARK) ÅRET ER 2030

  Ole er på vej hjem. Han har travlt. Den yderliggående muslimske organisation Hizb-ut-Tahrir har beordret alle etniske danskere til ikke at færdes på offentlige steder efter solnedgang.
  Oles hjem er nogle barakker som er opstillet på det tidligere Østerbro. Han har endnu langt hjem. Der er kun en halv time til solnedgang. Han cykler forbi det tidligere Christiansborg hvorfra han kan høre de muslimske bønner fra de kæmpestore højtalere, der er opstillet på den tidligere Christiansborg Slotsplads. Tusindvis af mænd fra organisationen Hizb-ut-Tahrir er på vej til messe.
  Da Ole passerer det tidligere Kongens Nytorv, gentager det hele sig foran en anden moské. Hans Far har fortalt ham, at her var i gamle dage et fornemt teater, som hed Det Kongelige Teater.
  Det udvendige af bygningen er uberørt. Kun indvendigt er det forandret, har han fået fortalt. Der er nemlig kun adgang for Hizb-ut-Tahrir. En lastbilkonvoj passerer ham fyldt med etniske danskere. Den er sikkert på vej til en af de mange arbejdslejre, som der bliver stadig flere af. For som Hizb-ut-Tahrir siger: ”En dag vil vi muslimer rense Danistan for denne pest.”
  Hizb-ut-Tahrir har forbudt sine landsmænd at omgås de etniske kvinder. Kun i de særligt indrettede horehuse er det tilladt for muslimer at have omgang med disse kvinder. I horehusene er adgang for etniske mænd strengt forbudt.
  Da Ole kører forbi Søerne, ser han til sin rædsel, at gadelamperne tændes. Det betyder, at han nu er for sent ude og kan risikere at blive anholdt.
  Han drejer til højre ad det der engang hed Classensgade for at skyde genvej. Han kører helt ned til den tidligere Nordhavnsgade og svinger til venstre.
  Han ved, at hvis han ser en bil, er det helt sikkert muslimer. De etniske danskere er for længst blevet forbudt at føre motorkøretøjer. Han tænker, at på en måde er det en lettelse, for så ved han i det mindste, at han skal passe på alle bilerne.
  Ole får øje på nogle biler længere fremme. Det viser sig at være en etnisk mand, der er blevet anholdt af Hizb-ut-Tahrirs folk.
  Ole trækker hurtigt sin cykel helt ind i voldens hulrum. Volden hvorpå togene kører. Herfra kan han se hvad der sker og samtidig være nogenlunde sikker på ikke at blive opdaget.
  Hizb-ut-Tahrir folkene begynder at slå løs på manden. Ole kryber helt sammen i sit skjul.
  I baggrunden kan han høre kanontorden. Det er ikke de etniske danskere der slås mod Hizb-ut-Tahrir, men serberne der slås mod kroaterne, som kom hertil for mange år siden på grund af en borgerkrig i et land der engang hed Jugoslavien.