Nyt

I programmet det tyske oppositionsparti Alternative für Deutschland (AFD) nylig vedtog, i løbet af sin kongres i Stuttgart, hedder det, at islam står i et spændingsforhold til det frihedlige og demokratiske værdigrundlag, og dermed ikke hører hjemme i Tyskland. Mange muslimer er fuldgyldige medlemmer af samfundet, ifølge programmet, men islam lar sig ikke forene med Tyskland, i den grad den ikke respekterer tyske retsorden og kultur.

Dette synspunkt har mødt skarp kritik. Foruden den sædvanlige cocktail af Stockholm-syndrom og multikulturelle ideologi, kæmper jo Tyskland med en vis historisk bagage landet stadig gør aflad for. Men i hvilket omfang repræsenterer denne del af programmet den tyske almenheds opfattelse?

Ganske meget, viser det sig.

En tysk meningsmåling foretaget for avisen Bild viser, at et flertal på 61 procent af de adspurgte er af den opfattelse, at islam ikke hører hjemme i Tyskland, skriver Die Welt. 22 procent er af den modsatte opfattelse, at islam hører hjemme i landet, et standpunkt Tysklands præsident Christian Wulff tydeligt har givet udtryk for.

ANNONSE

Afvisningen af islam er særlig stærk i det østlige Tyskland. Her siger 65,7 procent, at islam ikke hører hjemme i Tyskland, mens kun 16 procent har den modsatte opfattelse.

Når det kommer til tilhængere af AfD og FDP, er de tilsvarende andeler henholdsvis 91,8 procent og 81,4 procent, men selv blandt De grønne er der et betydeligt mindretal, 42 procent, der er enige.

Resultaterne er anderledes, når spørgsmålet berører mennesker og deres idéer:

Der er i gennemsnit 49 procent af brugerne, altså næsten halvdelen, der siger, at muslimerne hører hjemme i Tyskland. 30 procent afviser dog også dette udsagn.

Det sidste spørgsmål er klart det mest komplicerede at tage stilling til. Man kan temmelig enkelt afvise et sæt af idéer, men det er ikke så nemt at sige kategorisk nej til mennesker. Hvordan løser så den enkelte respondent denne rebus? Måske ved at tænke på den første muslim, en får i tankerne, om det er den hyggelige nabo eller en imam, der mentalt lever i den arabiske ørken i 600’erne.

Beroligende må alligevel siges at være, at man er meget mere åben for personer (49%) end idéer (22%).

 

Die Welt

ANNONSE

2 svar til “Hører islam hjemme i Tyskland? Nej, svarer 61 procent”

 1. Bjorn Ramstad siger:

  Ifølge Stefan Molyneuz https://www.youtube.com/watch?v=3wfZvmeTte8
  (kfr ca. 1.20) skal Angela Merkel ha sagt i 2015:
  «There can be no tolerance of those who question the dignity of other people.»
  Stefan mener Merkel bør spørres om de nyankomne «flykninger» på noen måte har godtgjort sin respekt for andre menneskers verdighet.
  Selv Merkel bør måtte innrømme at «flykningene» stort sett demonstrer forakt og intoleranse overfor det tyske folk. I følge hennes eget utsagn skal derfor de nyankomne
  ikke tolereres, det vil si avvises.
  Det er alvorlig når en så mektig person som Merkel ikke en gang forstår det saklige
  innhold i sine egne bombastiske utsagn.

 2. Britta Due Andersen siger:

  “næsten halvdelen, der siger, at muslimerne hører hjemme i Tyskland.” – spørgsmålet er efter min mening stillet forkert, det handler ikke om den enkelte muslim dvs. at være åben over for personer, men om mængden af personer. Er mængden tilstrækkelig stor, er Islam i praksis en del af landet.

Mest læst