Nyt

Thomas de Maizière

 

Tysklands indenrigsminister Thomas de Maizière foreslår nu at man indføre muslimske helligdage i enkelte dele af landet. Forslaget har høstet storm, også i hans eget parti, CDU, skriver Süddeutsche Zeitung.

Indenrigsministeren  kom med den opsigtsvækkende udtalelse under et vagmøde i byen Wolfenbüttel. Søndag er der delstatsvalg i Niedersachsen.

Ifølge avisen Regionalwolfsburg sagde de Maizière, at han er åben over for at indføre de offentlige muslimske helligdage i enkelte regioner, hvor der der bor mange muslimer.

– Jeg er klar til at tale om, hvorvidt vi også kan indføre en muslimsk helligdag – det kan vi måske lige godt gøre, sagde indenrigsministeren ved valgmødet, ifølge Bild.

Der bor 4,5 millioner muslimer i Tyskland. De udgør 5,5 procent af landets befolkning. De seneste to år er yderligere  en million migranter ankommet, og en stor del af dem er muslimer.

De Maizière påpegede i talen, at Tyskland tidligere har haft regionale helligdage; for eksempel fejres allehelgensdag kun i landets sydlige, katolske dele.

– Hvorfor kan vi så ikke også overveje at indføre en muslimsk helligdag på steder, hvor der bor mange muslimer? spugrte han ifølge Die Zeit.

Indenrigsministeren understreger alligevel, at der ikke er tvivl om Tysklands kristne kulturarv.

Reaktionerne på de Maizières forslag har været stærke. Alexander Dobrindt, minister for samfærdsel og og digital infrastruktur for CDUs søsterparti CSU, stiller sig totalt afvisende over for regeringskollegaens forslag, Bild skriver:

– Vores kristne arv er ikke til forhandling. At indføre muslimske helligdage i Tyskland kommer ikke på tale.

Hans partifælle, Stephan Mayer, er enig:

– Tyskland er gennem århundreder præget og formet af den kristne tradition, intet har ændret sig hvad det angår. For øvrigt: Ingenting kan historisk underbygge, at islam hører til i Tyskland, og det gælder også i dag.

CDU-nestoren Wolfgang Bosbach er kritisk:

– Vores arv er kristen-jødisk, ikke muslimsk. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor vi har denne debat.

– Hvornår får kristne i muslimske lande samme religionsfrihed som muslimer har hos os?

En talskvinde for de Maizière påpeger ifølge Reuters, at de nordtyske byer/delstater Hamburg og Bremen er blevet enige med muslimske organisationer om at give muslimske skoleelever fri på visse højtidsdage.

Tyskland har ni fælles helligdage, som alle er reguleret af den enkelte delstats love om helligdage. Kun nationaldagen 3. oktober – dagen for tysk enhed – er bestemt af den føderale tyske lovgiver.

ANNONSE

Martin Schulz, socialdemokraternes leder, siger ifølge Die Welt, at han er overrasket over indenrigsministerens forslag, men tager imod det med åbne arme. Han siger, at Tyskland bør kunne udrede og diskutere spørgsmålet.

Debatten om de Maizières udspil kommer på et kritisk tidspunkt for CDU/CSU, som havde et elendigt forbundsdagsvalg, og som står overfor vanskelige forhandlinger med partierne De grønne og Fridemokratene.

 

ANNONSE

Ét svar til “Tysk minister vil have muslimske helligdage”

  1. MagnusH siger:

    Då kan man ju lika gärna göra Adolf Hitlers födelsedag till helgdag i områden med många nynazister.