Kopierede/fra hoften

Horst Seehofer under en pressekonference i München den 13. marts 2018. Foto: Michael Dalder / Reuters / Scanpix.

Hvis man ønsker et billede af, hvordan de tektoniske plader forskyder sig i europæisk politik lige nu, giver Tysklands kommende indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) en fantastisk illustration på.

I et interview med Bild, som er omtalt blandt andet i Der Spiegel, slår Seehofer klart og utvetydigt fast: «Islam hører ikke hjemme i Tyskland. Tyskland er blevet formet af kristendommen.»

Derimod er de muslimer, som bor i landet, en del af Tyskland. «Det betyder naturligvis ikke at vi derfor opgiver de skikke og traditioner, som er typiske for landet af falsk hensynsfuldhed.» Budskabet lyder: «Muslimer må leve med os, ikke ved siden af os eller mod os.»

Seehofer gør ikke stort andet end at sige det, han udmærket godt ved at et stort flertal af tyskerne mener. En meningsmåling fra 2016 viser at 70 procent af tyskerne er enige i at islam ikke hører hjemme landet.

Når det alligevel er opsigtsvækkende, er det fordi han er minister i Angela Merkels fjerde regering, hun som åbnede døren for i størrelsesordenen af op imod en million muslimer i 2015, og samme år erklærede at islam hører til i Tyskland. De eneste politiske erklæringer om det modsatte er da også hidtil kun kommet fra Alternative für Deutschland (AfD), som også slår det fast i sit partiprogram.

Vi er altså vidne til en politisk normalisering af et standpunkt, som ingen andre end AfD havde vovet at ytre offentlig, og det sker ikke længe efter at FPÖ har indtaget regeringskontorerne i Østrig. Politikken flytter sig efter vælgerne, om end det sker langsomt.

ANNONSE

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE

Mest læst