Kunstbilde

romans-in-the-decadence-of-the-empire-1847
Thomas Couture (1815–1879)

Olje på lerret, 466 × 773cm, Musée d’Orsay, Paris

Den franske titel er Les Romains de la Decadence

Bildet lar seg forstå både som en historisk skildring – og som en bitende kommentar til kunstnerens egen samtid.

Den bortskjemte romerske overklasse hengir seg til fyll og utukt, mens statuer av Cæsar, Brutus d.e. og Cato d.e, som var sentrale i grunnleggelsen av romerriket, må finne seg i elendigheten. Som motto for bildet har Couture satt et sitat fra dikteren Juvenalis’ satirer: Plus cruel que la guerre, le vice s’est abattu sur Rome et venge l’univers vaincu – Grusommere enn krigen kastet lasten seg over Roma, og hevnet de beseirede.

Samtidens kunstkritikere forsto lett allegorien, og omtalte bildet som Les Français de la décadence – De dekadente franske. (Det er hevdet at denne perioden av fransk historie omfattet en del uheldigheter, for å si det forsiktig).

Bildets komposisjon sies å være sterkt inspirert av Veroneses Bryllupet i Kana fra 1563 – som Napoleon forsynte seg med i 1797, og deponerte i Louvre.

ANNONSE