Kunstbilde

Ary Scheffer - Les Femmes Souliotes 1827

Ary Scheffer (1795-1858)

Olje på lerret, 248 x 354cm, Louvre, Paris

Bildets fullstendige franske titel er Les femmes souliotes, voyant leurs maris défaits par les troupes d’Ali, pacha de Janina, décident de se jeter du haut des rochers.

(De souliotiske kvinner, som ser sine menn slått av Ali, pasja av Janinas tropper, bestemmer seg for å kaste seg ut fra klippene).

Den historiske bakgrunn er:

I desember 1803 ble Soulis i Epeiros (nordvest i Hellas) evakuert etter at souliotene hadde blitt slått av Ali Pasjas ottomanske styrker. En gruppe kvinner og barn ble avskåret i et fjellområde ved Zalongo, og for å unngå fangenskap og slaveri, kastet de først sine barn og så seg selv ut for et stup. Legenden sier at de gjorde dette mens de sang og danset syrtos, og hoppet ut den ene etter den andre. Hendelsen ble raskt kjent i Europa, og Scheffers bilde ble første gang vist ved Paris-salongen i 1827.

Et selvstendig Hellas ble først opprettet i 1830.

Ary Scheffer var aktiv i Frankrike, men han var født i Nederland av foreldre med tyske aner. Både hans mor og to brødre var mer enn habile malere. Han er særlig kjent for historiske og litterære motiver, foruten portretter. En av hans portrettmodeller var pianisten og komponisten Frédéric Chopin.

ANNONSE

Ét svar til “Kvinderne fra Souli (1827)”

  1. Therion siger:

    Noget om Ali pasja,

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Pasha_of_Ioannina

    Den som har lest Alexandre Dumas’ Greven av Monte Christo, vet at Haydée, en angivelig datter av Ali pasja spiller en birolle der.