Cover

Christian Skredsvig (1854-1924)

Olje på lerret, 324 x 452cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Nasjonalmuséets nettsider kan vi blant annet lese

Bildet viser en mann som kommer vandrende inn på tunet til en norsk bondegård der unge og gamle, noen av dem syke, har møtt fram for å ta imot ham. Bildets tittel angir at den ankomne, som er kledd i samtidens drakt, forestiller Kristus. S. skriver: “Jeg har brudt med traditionen og taget ham som en almindelig Haandværker fra igaar”. Denne fremstillingen av et religiøst motiv forårsaket heftig avisdebatt mellom legfolk og teologer.

Som tidligere nevnt, mangler ikke kunsthistorien eksempler på at bibel-inspirerte verker er satt inn i kunstnerens egen samtid. Men Jesus fremstilles for det meste på tradisjonelt vis i kappe og kjortel, eller, som i Thorvaldsens marmorstatue i Københavns domkirke, med den greske kappe.

De franske orientalister på 1800-tallet forsøkte å være “historisk korrekte”, men for det meste benyttet de stiltrekk hentet fra sin samtids arabiske miljøer.

Hvilket bibelsted Skredsvig her er inspirert av, er ikke så godt å si – men som det berettes i evangeliene velsignet Jesus små barn, og man brakte kronisk syke til ham for at han skulle helbrede dem.

ANNONSE
ANNONSE

Ét svar til “Menneskens Søn (1891)”

  1. Therion siger:

    Norsk folketone, arrangert av Edvard Grieg,

    https://www.youtube.com/watch?v=ZXydBfb8mPA