Kunstbilde

Brødrene Le Nain
Olje på lerret, 71,1 X 92 cm, privateie

De tre brødre Antoine (c.1599-1648), Louis (c.1593-1648), og Mathieu Le Nain (1607–1677) drev fra rundt 1630 et felles atelier i Paris. Det er ikke enkelt å si hvem av dem som har malt hva, og det er ikke usannsynlig at de samarbeidet om enkelte bilder, uansett hvem som signerte (bare med fornavnet). Mange mener at det er Louis som er mester for dette bildet.

Spesielt for disse malerne er det relativt store antall av genre-bilder fra den franske landsbygd, i en realistisk stil som har mye til felles med både nederlandsk og spansk maleri fra samme tid. De mytologiske motiver som var populære på denne tiden finner vi bare ett av. Men vi finner både portretter, bibelske motiver, og som her, fra helgeners liv.

Den hellige Hieronymus (c.347-420) var en av oldkirkens mest produktive skribenter, og som hans viktigste verk regnes oversettelser av bibeltekster fra hebraisk og gresk til latin, grunnlaget for Vulgata (Den vanlige) som fortsatt er den romersk-katolske kirkes offisielle bibeltekst. Han er skytshelgen for blant annet oversettere, bibliotekarer, bibel-lærde og arkeologer. I bildekunsten fremstilles han i alminnelighet som en eldre, hvitskjegget mann med rød kappe (ingen kjortel), en stor bok, en hodeskalle, og dessuten ofte en løve. Vi finner den samme ikonografien i Caravaggios bilde fra c. 1606, nå i Villa Borghese, Roma.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Bondemåltid (1642) -
Najader (vevet 1904) -
Guldalderen (c. 1530) -