Kunstbilde


Giovanni Battista Piranesi (1720-1778)
Etsning trykket på bomullspapir, 47 x 73 cm, Museo Nacional de Bellas Artes, Buenos Aires.

Italiensk titel: Veduta dell’Anfiteatro Flavio, detto il Colosseo.

Det flaviske amfiteater i Roma, kjent som Colosseum ble påbegynt under keiser Vespasian i år 72, og innviet under hans sønn Titus i år 80 (Vespasian og hans sønner og etterfølgere Titus og Domitian hadde familienavnet Flavius, og omtales som Det flaviske dynasti, som satt med makten fra desember 69 til september 96). Piranesis etsninger i serien Vedute di Roma er utført i perioden 1740-60, og kan betraktes som både en samvittightsfull dokumentasjon av det gamle – og ikke fullt så gamle – Roma på hans egen tid, og samtidig en til dels dramatisk og ytterst personlig fortolkning av de romerske ruiner.

I nedre høyre hjørne aner man Konstantinsbuen, reist (i all hast) i 315, med (skal vi si) utstrakt bruk av resirkulert materiale – og noe ny-produsert av rett og slett ussel kvalitet. Om dette kan man lese i Bernard Berensons (1865-1959) The Arch of Constantine or The Decline of Form (1954), som i det minste er tilgjengelig som e-bok.

ANNONSE