Kopierede/fra hoften

Der er efterhånden ikke megen tvivl om, hvem der saboterede Nord Stream 1 og 2. Det gjorde USA enten selv eller ved at få en eller flere europæiske allierede til at besørge arbejdet. Vladimir Putin kan ikke have haft ringeste interesse i at påtvinge Europa en fremtid uden russisk energi.

Men det er ikke første gang, præsident Biden har saboteret en rørledning. På sin første dag som præsident forbød han Keystone XL, en knapt 2.000 kilometer-lang rørledning, der skulle tilføre USA ca. 800.000 tønder olie om dagen, og som ville have været operationsklar efter få måneder. Kort efter forbød han nye boringer efter olie og gas på føderalt-ejet land.
Disse besynderlige handlinger, der uden tvivl var dikteret af den rabiate venstrefløj, som kontrollerer det demokratiske parti, fik energipriserne til at eksplodere længe før Vladimir Putins indfald i Ukraine, som Biden vil give skylden. Hen over sommeren er benzinpriserne faldet en del, bl.a. fordi amerikanerne ikke har råd til at køre så meget i bil som tidligere, men nu er de begyndt at stige igen – en betænkelig udvikling i lyset af, at der skal være midtvejsvalg til Kongressen om en måned.
Og mens Bidens bagmænd har lukket af for amerikansk og russisk energi, har de på det seneste febrilsk prøvet at få Saudi Arabien til at producere mere. Men selv om præsidenten ifølge CNN har lagt hårdt pres saudierne, har de svaret med en begmand. OPEC har netop meddelt, at kartellet vil beskære produktionen med 2 millioner tønder olie pr. dag for at holde priserne oppe. Saudierne har nemlig ingen tilskyndelse til at hjælpe Biden, som har kaldt Saudi Arabien en pariastat. Alligevel har Biden altså troet, at han kunne få pariaerne til at afbøde oliemanglen.
Man må vel konkludere, at Biden ikke er det storpolitiske geni, som han påstod op til præsidentvalget i 2020.
For at undgå den absolutte katastrofe, er den amerikanske regering begyndt at tømme USA’s strategiske oliereserver, som nu er på deres laveste niveau i 40 år. Men energikrisen er kun forbigående, forsikrer talsmænd for regeringen. Nu har man nemlig alle tiders chance for at udbygge den ”grønne” energi. Samtidig beskylder de Saudi Arabien for at gå Putins ærinde. Det skal nok gøre dem glade i Riyadh.
Hele denne politik ligner en tabersag. Som redaktør David Harsanyi bemærker i The Federalist: Man kan have vindmøller, eller man kan have energisikkerhed. Man kan ikke have begge dele.
Spørgsmålet er, hvis ærinde Bidens bagmænd går. Det er i hvert fald ikke USA’s eller Vestens.
ANNONSE