Kommentar

Teorier, anklager og påstande svirrer gennem luften om, hvad og hvem der står bag sabotagen mod Nord Stream 1 og 2. At der var tale om sabotage, synes indiskutabelt. Begge ledninger eksploderer ikke på samme tid. Men hvem kunne være interesseret i at ødelægge dem? Flere peger på Rusland. Men hvorfor skulle Rusland være interesseret i at ødelægge rørledningen, der fører deres egen gas?

Eksplosionerne sker samme dag som den baltiske rørledning åbner. Den transporterer norsk gas til Polen via Danmark. Det løfter Norges profil som energileverandør til Europa i direkte konkurrence med Rusland. Hvis russerne ville sabotere noget under vandet og sende et budskab, ville det være mere logisk at sabotere denne ledning.

Olie- og energiminister Terje Aasland var onsdag i Stortinget for at svare på spørgsmål.

På spørgsmålet om, hvad regeringen vil gøre, peger han på, at det er olie- og gasselskabernes ansvar for sikkerheden på den norske kontinentalsokkel.

– Lækagerne sker endda samme dag, som vi åbner en rørledning til Polen, og dagen efter beder Energitilsynet os om at være mere på vagt på den norske kontinentalsokkel. Dette er en ekstraordinær situation og kan ikke håndteres af virksomhederne alene. Det er regeringens ansvar! siger Venstres Guri Melby.

Melby antager, at det er Rusland, der truer norske installationer, men giver ingen plausibel forklaring på, hvorfor Rusland skulle sabotere sine egne rør.

Melby antager, at truslen kommer fra Rusland. Det er, hvad man kalder at drage forhastede konklusioner. Påstandene bliver til fakta ved at blive gentaget over tid af mange.

– Jeg forventer, at regeringen har indset, at Norges øgede betydning for Europas energisikkerhed gør norsk gaseksport til et sandsynligt mål, siger Melby og fortsætter:

– Putin leder konstant efter måder at demonstrere over for europæiske borgere, at vi bør opgive støtten til Ruslands krig i Ukraine. Et sabotageangreb, der sår tvivl om, hvorvidt Norge er i stand til at levere gas til Europa, passer formentlig godt ind i hans plan, siger Venstre-leder Guri Melby.

Men et angreb på norske installationer vil formentlig have den modsatte effekt: Det vil øge støtten til NATO og Ukraine. Så vil truslen også gælde os og vores vigtigste eksportvare.

ANNONSE

Oberstløjtnant Geir Hågen Karlsen påpeger, at Norges energiproduktion i den nuværende situation er af vital betydning for Europa. Men derfra at forbinde det med sabotagen mod Nord Stream er spekulativt. Som Karlsen ganske rigtigt påpeger: Rusland har kapacitet til at føre krig under vandet, og man må dele spørgsmålet: Hvorfor har de ikke gjort det, hvis de har så onde hensigter, som Ruslands modstandere hævder?

For det andet: Hvordan vil Norge eller dets allierede kunne forhindre det? Installationerne er sårbare og meget svære at forsvare. Der er ikke sket dem noget. Men Karlsen antyder, at det, der er sket med den russiske rørledning, tyder på, at der er en trussel mod norske installationer? Det ene fører ikke umiddelbart til det andet. Det virker som en logisk fejl.

Oberstløjtnant Geir Hågen Karlsen mener, at norsk gasforsyning nok er det største og mest strategisk vigtige sabotagemål i Europa nu.

– Vi har en storkrig i Europa lige nu. Norsk gasforsyning er nok det største og mest strategisk vigtige sabotagemål i hele Europa lige nu, siger Karlsen til NRK..

– Det kan gøres på mange måder, med dykkere, ubåde, ubemandede fartøjer eller cyberangreb mod landinstallationer. Jeg synes, vi skal tage den trussel meget alvorligt. Hvis det skulle ske, står vi over for en meget alvorlig eskalering af konflikten. (NTB)

Det er dog ikke udelukket, at der kan ske noget. Ædruelighed tilrådes. Det kan man ikke helt se med EU’s udenrigsansvarlige, der truer med “konsekvenser” for dem, der har saboteret Nord Stream. Militære konsekvenser er underforstået. Hvilke skal EU forholde sig til?

– Det er ikke et tilfældigt tilfælde, og det påvirker os alle sammen. Alle tilgængelige oplysninger tyder på, at disse lækager er resultatet af en forsætlig handling, oplyser Borrell i en erklæring onsdag.

Læser man mere omhyggeligt, bliver udtalelserne til “bekymring”. Op som en løve og ned som et lam.

EU-præsident Charles Michel kalder lækagen for sabotage. Han mener, at målet er at destabilisere energiforsyningen til EU.

– De, der er ansvarlige, vil blive stillet til ansvar og skal betale, skriver han på Twitter.

Men ingen gas passerede gennem ledningerne. Hvordan kan der så ske sabotage af Europas gasforsyning? Hvis du ikke ønsker at skabe og forstærke et trusselsbillede?

Nord Stream 1 og 2 gasrørledningerne blev bygget til at transportere gas fra Rusland til Tyskland. Mandag blev der registreret to eksplosioner i Østersøen ud for den danske ø Bornholm, hvorefter begge rørledninger begyndte at lække. I alt er der opdaget tre lækager. Eksperter mener, at eksplosionerne ikke kan være forårsaget af et jordskælv.

NTB snyder, når bureauet skriver, at “USA var imod rørledningen”. Det var Trump, der var imod og tvang Tyskland til at stoppe byggeriet. Da Biden tog over, ophævede han sanktionerne. Merkel fik sin vilje. Det er et meget vigtigt punkt i begivenhedernes gang. Trump advarede om, at Tysklands afhængighed af Rusland ville stige og havde ret. Dermed lagde de grundlaget for Putins afpresning.

NTB fortsætter som spindoktor for Biden-regimet. De citerer Biden for at sige, at USA vil hjælpe Europa med energi. Sandheden er, at Biden-regimet lukkede USA’s fossile brændstofsektor ned. USA blev energiuafhængig og nettoeksportør under Trump. Biden lukkede ned og måtte gå på tiggerfod til Venezuela, Saudi-Arabien og det stinker af Irans måde.

Bidens energipolitik har været en katastrofe. Han er gået ind på samme vej som Merkel med hendes Energiwende. Industrien skulle drives med vindmøller og solceller.

Tucker antydede i aftes, at Biden-regimet kan stå bag sabotagen. Biden kom med nogle udtalelser i februar om, at Nord Stream aldrig vil blive startet op. Hvordan kan du stoppe det, det er Tysklands ejendom? var spørgsmålet. – Det vil vi kunne, svarede Biden kryptisk.

ANNONSE